Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Det blev förlust för Pia Sundhage i hennes sista match som förbundskapten för det svenska damlandslaget.

Besvikna krönikörer tackar Sundhage

Krönikörerna är inte imponerade över de svenska spelarnas insatser efter förlusten mot Nederländerna i EM-kvartsfinalen. Men fokus ligger på framtiden. Generationsväxling bland spelarna efterfrågas och ett "tack och hej" riktas till Pia Sundhage.

"Spelet var helt i obalans och den första förlusten mot Nederländerna sedan 1992 var lika logisk som rättvis", skriver Dagens Nyheter s Johan Esk.

Göteborgs-Posten s Eric Hilmersson är inne på samma spår: Han skriver att "till slut kändes den holländska segern både rättvis, logisk och faktiskt vacker".

Svenska Dagbladet s Anders Lindblad beskriver det som att "Nederländerna körde över Blågult". Han tycker att det är smärtsamt att se hur "Sverige straffades av de skickliga holländskorna". "Kvalitetsskillnad i fotbollens grunder, helt enkelt", skriver han.

Tomrum efter Sundhage

Krönikörerna är eniga om att Sundhage har haft en mycket stor betydelse för svensk damfotboll, men att det är rätt tid för henne att lämna över uppdraget som förbundskapten.

GP:s Hilmersson tackar Sundhage för hennes insats men skriver:

"Det som skulle bli fart och fläkt har de senaste åren blivit gnet och disciplin. Och det här mästerskapet visar att man i dag behöver båda delarna för att ta sig riktigt långt."

Expressen s Anna Friberg beskriver förlusten mot Nederländerna som ett "brutalt slut på en resa som har varit så mycket mer än bara ett förbundskaptensjobb".

"Pia Sundhage har gjort mer för svensk damfotboll än någon annan. Därför kommer tomrummet bli enormt. Inte som förbundskapten, där blir det bra med en ny röst", skriver hon.

Generationsväxling

DN:s Johan Esk är inne på samma spår:

"Ingen har betytt mer för svensk damfotboll än Pia Sundhage. Det går inte att överdriva det hon har gjort som spelare. Som pionjär. Som ambassadör. Som förbundskapten har hon nått stora framgångar – men då har inte landslaget varit svenskt."

Flera av krönikörerna efterfrågar förnyelse och vill se en generationsväxling i det svenska landslaget.

Aftonbladet s Simon Bank vill att en annan sorts spelare släpps fram i det svenska laget.

"Damfotbollen utvecklas överallt, de som vill vara med måste ha kreativa, tekniska spelare, ett grundspel som baseras på annat än blockförsvar och kontringskraft", skriver han.