Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

BFF meddelar nu att inga lokala träningsmatcher kommer att genomföras.  Bild: Håkan Fredriksson
BFF meddelar nu att inga lokala träningsmatcher kommer att genomföras. Bild: Håkan Fredriksson

Beskedet: Ställer in alla lokala träningsmatcher

Bohusläns fotbollförbund har meddelat att de följer riktlinjerna från Svenska fotbollförbundet. Det innebär bland annat att distriktet ställer in alla träningsmatcher – åtminstone till förbundet beslutat annorlunda.

Det var under onsdagen som Folkhälsomyndigheten kom med nya riktlinjer kring idrotten. Där sade myndigheten att de rekommenderade idrottsföreningar att, bland annat, avstå från att arrangera träningsmatcher och cuper samt att träning skulle bedrivas utomhus.

– Idrott är lite komplicerat och vi vill naturligtvis att man ska fortsätta idrotta. Vi vill att människor ska röra sig utomhus, sade Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson.

Riksidrottsförbundets ordförande Björn Eriksson var tidigt ute och uppmanade idrottsföreningarna att följa myndighetens rekommendationer.

– Ur idrottslig synvinkel är det tråkigt och trist, men pandemibekämpningen går först. Vi kommer definitivt att följa detta, det är min klara uppmaning till idrottsrörelsen. Man kan också säga att vi är glada över att det inte rör träning, så att barn och ungdomar och andra kan röra på sig, sade Eriksson då till TT.

Svenska fotbollförbundet gick ut med en skarp rekommendation om att följa Folkhälsomyndighetens direktiv, något Bohusläns FF också gjorde.

BFF kommunicerade sina riktlinjer under torsdagen:

"Inga träningsmatcher ska arrangeras.

Inlagda träningsmatcher i Fogis kommer markeras som "inställd".

Även barn- och ungdomsfotbollen pausas med start tidigast i juni.

Träningsverksamhet kan tillsvidare bedrivas utomhus – följ Folhälsomyndighetens riktlinjer."

– Vi försöker vara enade inom Götaland. Vi går helt och hållet på de rekommendationerna som Svenska fotbollförbundet har lagt ut, säger BFF:s kanslichef Lars Hansson.

Men efter att statsepidemiolog Anders Tegnell under onsdagskvällen valt att förtydliga oklarheter kring myndighetens avrådan – vilket öppnade för att det trots allt kunde gå att genomföra, bland annat, träningsmatcher – gick Stockholms fotbollförbund bland annat ut med att distriktet skjuter upp sin tävlingsverksamhet till och med den 12 april.

De uppdaterade rekommendationerna löd: "Om det är möjligt att anordna träningar och träningsmatcher utan att riskera sprida smitta kan aktiviteterna hållas, om inte bör de ställas in."

Detta fick Bohusläns fotbollförbund att under torsdagsförmiddagen gå ut med information som sade följande: "Under gårdagen kom det olika besked från Folkhälsomyndigheten vad gäller bl.a. möjlighet att genomföra träningsmatcher. Bohusläns fotbollförbund kommer under torsdagen sitta i interna möten samt invänta nya riktlinjer från SvFF gällande detta."

På torsdagseftermiddagen kom därefter ytterligare en uppdatering via BFF:s hemsida, vilken pekar mot att förbundet håller sin linje i frågan.

"Så länge ingen annan info från SvFF kommer gäller den tidigare informationen om, att ej tillåta träningsmatcher, eller matcher över huvud taget", skriver BFF.