IOK och dess ordförande Thomas Bach beslutar i december om Ryssland får delta i OS 2018. Arkivbild.
IOK och dess ordförande Thomas Bach beslutar i december om Ryssland får delta i OS 2018. Arkivbild.

Besked om ryskt OS-deltagande i december

Det är bara drygt tre månader kvar till vinter-OS, men det är fortfarande osäkert om ryska idrottare kommer att få vara med. I december ska det komma beslut, uppger IOK, som kritiserar de som vill kasta ut Ryssland

ANNONS
|

Ska den ryska dopningsskandalen stoppa landet från OS i Pyeongchang i februari? Världen får vänta på besked till den 5-7 december, rapporterar sportnyhetstjänsten Inside the Games, som uppger att beslutet fattades under ett IOK-möte i Lausanne i helgen.

Det pågår två olika utredningar om systematisk rysk dopning, beställda av den Internationella olympiska kommittén (IOK). Utredningarna väntas vara klara i slutet av november och först därefter kommer beskedet.

Splittrar OS-rörelsen

I september krävde 17 nationella antidopningsorganisationer, däribland Svensk antidoping, att Ryssland ska stoppas från deltagande i OS i Pyeongchang nästa år.

Men frågan splittrar den olympiska rörelsen där många vill se ryska idrottare i OS och den svenska olympiska kommittén SOK ställer sig till exempel inte bakom kravet.

ANNONS

I ett uttalande kritiserar nu IOK de som kräver att Ryssland ska stoppas från OS.

"Oacceptabelt"

"Det är oacceptabelt att krav på straff kommer innan de två utredningarna ens har slutfört sitt arbete och den process som berörda individer och organisationer har rätt till har haft sin gång", skriver IOK i ett skarpt formulerat uttalande.

Omfattande statsstyrd rysk dopning har konstaterats, bland annat i den så kallad McLarenrapporten. I den konstaterade utredaren Richard McLaren att över 1000 ryska idrottare, i mer än 30 olika idrotter, dopat sig mellan 2011 och 2015.

Enligt rapporten ska dopningen ha stötts av högt uppsatta idrottsledare.

Rysslands president Vladimir Putin har förnekat att landet någonsin haft ett statsstött dopningssystem, men rapporten ledde bland annat till att 100 ryska idrottare stoppades från att delta i sommar-OS i Rio de Janeiro i fjol.

Ryssland är en av världens främsta vinternationer i olympiska sammanhang och vann medaljligan vid hemmaspelen i Sotji 2014 med 13 guld.

TT
Fakta: Rysk dopning

ANNONS