Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Konflikten med Damkronorna är en del i turbulensen kring Svenska ishockeyförbundet. Arkivbild. Bild: Jonas Ekströmer/TT
Konflikten med Damkronorna är en del i turbulensen kring Svenska ishockeyförbundet. Arkivbild. Bild: Jonas Ekströmer/TT

Bakgrund: Stormarna kring ishockeyförbundet

Det har stormat kring Svenska ishockeyförbundet den senaste tiden och nu lämnar Tommy Boustedt posten som generalsekreterare.
Här är några av de mest uppmärksammade händelserna.

+ Konflikt med Damkronorna

I augusti förra året valde samtliga uttagna spelare att tacka nej till en landslagssamling med Damkronorna. Strejken handlade bland annat om att spelarna ville ha ersättning för förlorad arbetsinkomst i samband med landslagsuppdrag. Konflikten drog ut på tiden och nådde en lösning först i oktober, när förbundet gick spelarna till mötes och nådde en uppgörelse.

+ Polisutredning kopplad till förbundet

Senare i mars avslöjade SVT att det pågår en polisutredning kopplad till hockeyförbundet. En person med anknytning till förbundet är misstänkt för ett fall av sexuellt ofredande och utredningen har enligt SVT skickats till åklagare under onsdagen.

– Vi har fått tips om att det ska vara ett flertal utsatta och vi skulle gärna vilja komma i kontakt med dem, men det har vi inte gjort, har poliskommissarie Fredrik Gårdare tidigare sagt till TT.

+ Protester efter uppsägning

En medarbetare på förbundet blev av med jobbet den sista mars. Formellt på grund av arbetsbrist, men TT erfar att medarbetaren ska ha legat bakom den polisanmälan som gjordes om sexuellt ofredande. Flera tunga hockeyprofiler – däribland Börje Salming, Mats Näslund och Bengt-Åke Gustafsson – skrev i förra veckan ett öppet brev för att protestera mot förbundets behandling av medarbetaren.

+ Anklagelser om könsdiskriminerande löner

I förra veckan avslöjade SVT att det finns anklagelser om könsdiskriminerande lönesättning och motsättningar mellan ledning och fack på hockeyförbundet.

– Det här är inte alls bra och det skadar vårt anseende, sade förbundsordföranden Anders Larsson då till TT.

+ Tommy Boustedt lämnar sitt uppdrag

Efter kritiken meddelar Svenska ishockeyförbundet att generalsekreteraren Tommy Boustedt lämnar sitt uppdrag efter sex år på posten.

"Det senaste året har varit en knölig tid för både förbundskansliet, och så klart även för mig personligen", säger han i ett pressmeddelande.