Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Simmaren Sarah Sjöström utses till Svenska Dagbladets bragdmedaljör.

"Avgå juryn" - kritik mot valet av Sjöström

"Hur i helvete kunde inte landslaget får Bragdguldet?". Debattens vågor går höga efter att Sarah Sjöström tilldelats Bragdguldet.

"Avgå juryn. Inget ont om Sarah Sjöström men det herrlandslaget gjorde var en bragd".

TV4:s fotbollsreporter Olof Lundh skriver kritiskt på Twitter om att Bragdguldsjuryn valde den trefaldiga världsmästare som årets pristagare, samtidigt som herrlandslaget tog sig till VM på Italiens och Nederländernas bekostnad.

Kanal 5:s och Eurosports kommentator Tommy Åström är inne på samma spår.

"Sarah Sjöström är Sveriges mest framgångsrika individuella idrottare just nu! Efter dagens beslut ser jag Bragdguldet som ett prestationspris och att bragdmomentet är sekundärt för juryn. Den största BRAGDEN stod det svenska fotbollslandslaget för 2017!", skriver han på Twitter.

Andersson ville ha det

Fotbollens förbundskapten Janne Andersson gratulerar Sjöström.

- Det är en fantastisk idrottstjej som verkligen gjort sig förtjänt av det. Däremot inte sagt att jag inte velat ha det, vi hade väldigt gärna velat få det, säger Andersson till TT.

En annan av motkandidaterna var ryttaren Peder Fredricson. Ridsportförbundet var bland de första att gratulera Sarah Sjöström till priset.

"Inget bragdguld till @PederFredricson denna gång. Men vi gratulerar Sarah Sjöström till utmärkelsen, en mycket värdig vinnare! #bragdguldet", skriver Svenska ridsportförbundet på Twitter.

"Stör mig på ordet bragd"

Dagens Nyheters sportkrönikör Johan Esk ifrågasätter också ordet bragd.

- Jag stör mig på att ordet bragd fortfarande finns med i priset. Det är dags att döpa om det. Talar vi bragd pratar vi herrlandslaget i fotboll, Östersund i Europa League och inte minst Victor Öhling Norberg i skicross, säger han i sin egen tidning.

Expressens krönikör Therese Strömberg konstaterar att fotbollsherrarna seger mot Italien i VM-kvalet var ett mirakel.

"Men tydligen är ett mirakel inte tillräckligt för att hävda sig här", skriver hon.