Arsenals Pierre-Emerick Aubameyang firar. Arsenal vann FA-cupen.
Arsenals Pierre-Emerick Aubameyang firar. Arsenal vann FA-cupen. Bild: Catherine Ivill

Aubameyangs dubbel sköt Arsenal ut i Europa

Pierre-Emerick Aubameyang sköt FA-cupsegern till Arsenal. Den gabonesiske anfallaren stod för två mål i finalen mot Chelsea på Wembley. Därmed är "Gunners" klart för Europaspel kommande säsong.

Arsenal slutade bara åtta i Premier League och missade därmed de åtråvärda Europa-platserna.

Men den gabonesiska landsmannen Pierre-Emerick Aubameyang såg till att ordna det för "Gunners".

Han blev nämligen tvåmålsskytt i FA-cupfinalen mot Chelsea på Wembley när Arsenal vände 0–1-underläge till seger 2–1. Avgörandet kom i den andra halvleken, efter 66 minuter, när han lurade en Chelseaback och chippade bollen över målvakten Willy Caballero. Dessförinnan hade han kvitterat på straff i den första halvleken sedan Christian Pulisic gett Chelsea ledningen.

En stund senare blev jakten på kvittering extra jobbig för Chelsea som fick Mateo Kovacevic utvisad efter två gula kort.

Segern innebär att Arsenal tar bakdörren till Europa League då cupmästaren belönas med en plats i turneringen. Det är också nye tränaren Mikel Artetas, ny från Manchester City, första titel. Senast Arsenal vann något var Community Shield, det årliga säsongsinledande mötet mellan ligasegraren och cupvinnaren, 2017.

I och med dagens triumf har "Gunners" lyckats vinna FA-cupen 14 gånger.

Fakta: Senaste vinnarna av FA-cupen

2020: Arsenal

2019: Manchester City

2018: Chelsea

2017: Arsenal

2016: Manchester United

2015: Arsenal

2014: Arsenal