De olympiska ringarna. Arkivbild.
De olympiska ringarna. Arkivbild.

Arrangörerna accepterar IOK:s beslut

Arrangörerna för vinter-OS i Pyeongchang säger att de skulle föredra om ryssarna tävlade under sin egen flagga, men att de accepterar Internationella olympiska kommitténs (IOK) beslut.

ANNONS
|

"Vi kommer att arbeta tillsammans med IOK och alla andra berörda intressenter för att se till att alla idrottare och funktionärer som deltar i spelen som en del av det här laget ska få en så bra upplevelse som möjligt", skriver sydkoreanerna i ett uttalande.

IOK har beslutat att utesluta Ryssland som nation från OS. Anledningen till avstängningen är "den systematiska manipuleringen av antidopningsregler i Ryssland" i Sotji-OS 2014, står det i domen.

Ryska, rena, utövare och lag, som till exempel ishockeylaget, kommer fortfarande att ha möjligheten att tävla under olympisk flagg och under namnet "Olympic Athlete from Russia" (OAR) och bära kläder med den olympiska flaggan. Vid eventuella medaljer kommer OS-hymnen att spelas i stället för den ryska nationalsången.

ANNONS

"Vi ser det som det näst bästa alternativet, om än inte det bästa, att ryska idrottare i alla fall får vara med och tävla individuellt, säger Lee Hee-Bum, chef för organisationskommittén i Pyeongchang.

Vinter-OS i Pyeongchang, Sydkorea, avgörs 9–25 februari 2018.

TT-AP-AFP
Fakta: Ryska dopningsskandalen

25 ryska olympier har stängts av från OS på livstid. Ryssland har hittills tvingats lämna tillbaka 15 medaljer, varav sex guld, från Sotji 2014.

Den utbredda ryska dopningshärvan kom först upp till ytan inom friidrotten 2014. 800-meterslöparen Julia Stepanova och hennes make Vitalij Stepanov, som har jobbat åt den ryska antidopningsorganisationen, vittnade om dopning och korruption inom rysk friidrott i en tysk tv-dokumentär. Internationella antidopningsbyrån Wada startade en oberoende utredning som juristen Richard McLaren fick i uppgift att hålla i.

En annan visselblåsare, Grigorij Rodtjenkov, chef för dopningslaboratoriet i Moskva, spelade en avgörande roll. Han erkände hur han själv förstört tusentals dopningsprov och vittnade om hur man, med hjälp av ryska säkerhetstjänsten, bytte ut officiella dopningsprov mot andra prover i Sotji-OS. Senare, vintern 2017, stängde IOK av bland annat OS-guldmedaljören Alexander Legkov på livstid. Inte för att hans dopningsprov varit positiva, utan för att skrapmärken på provrören visar hur de förseglade dopningsproven öppnats.

McLarens rapport släpptes i två delar 2016 och blev grunden till de två utredningar som IOK senare kom att starta. Den första delen, i juli, visade hur rysk dopning beordrats och möjliggjorts av den ryska regeringen i OS 2012, friidrotts-VM 2013, OS 2014 och sim-VM 2015. Wada stängde av Rysslands antidopningsbyrå Rusada och dopningslaboratoriet i Moskva. Röster höjdes för rysk uteslutning i sommar-OS i Rio men IOK valde en annan linje och överlät i stället till varje idrott att ta beslut. 271 ryska idrottare fick vara med, 118 stoppades, bland annat friidrottarna – en avstängning som kvarstår.

McLarens andra del i rapporten, i december 2016, visade hur tusentals ryska idrottare i 30 olika sporter var inblandade i eller gynnades av den ryska mörkläggningen.

Med McLaren-rapporten som underlag startade IOK två utredningar, uppkallade efter sina respektive utredningsledare skulle Oswaldkommissionen hantera enskilda fall och Schmidkommissionen huruvida Ryssland ska få delta i OS eller inte.

Många av de avstängda ryska åkarna har kallat straffen för en skandal och planerar att överklaga till Idrottens skiljedomstol Cas och ryska ishockeyligan KHL har hotat att inte släppa sina spelare till hockeyturneringen.

ANNONS