Armand Duplantis Idrottsgalans kung

Idrottsgalan gick av stapeln efter ett speciellt år. Och Radiosportens Jerringpris vann Armand Duplantis.
– Oj, oj, oj, tack till alla som röstade på mig. Svenska folket – jag är så tacksam för er. Jag känner mig så välkommen i Sverige och jag ska göra er stolta, säger Duplantis.

ANNONS
|

Galan i Stockholm var inte som vanligt i år. Galan hölls inte i Globen utan i Annexet. Kvällen inleddes med att idrottsstjärnor, tv-profiler och artister anlände till denna speciella kväll där de främsta bedrifterna i svensk idrott skulle uppmärksammas.

Som årets nykomling prisades Juventus och det svenska fotbollslandslagets Dejan Kulusevski. Via sitt digitala tacktal sa han så här:

– Jag är väldigt stolt över att få det här priset. Det är något man har jobbat för i hela sitt liv. Jag vill tacka alla jag har runtomkring mig – mina lagkamrater, alla tränare jag haft i karriären, min familj och min flickvän som hjälper mig väldigt mycket.

ANNONS

Därefter fick Armand Duplantis mamma och pappa Helena och Greg Duplantis pris som årets ledare och löpargruppen ”Bara vanlig” fick pris som årets peppare.

Som årets lag utsågs curlinggänget lag Hasselborg.

– Wow! Shit, vilken grej. Oj, får man svära i tv? Men vilket år det har varit, konstaterar Anna Hasselborg.

Armand Duplantis stor vinnare

Nästa pris att dela ut var Idrottsakademins hederspris och det gick till den tidigare storspelaren i tennis, Mats Wilander.

Föga förvånande gick sedan årets manlige idrottare till stavhopparen Armand Duplantis.

Den före detta AIK- och Öis-spelaren Martin Mutumba delade ut årets Fair play-pris till fotbollstränaren Landon Donovan. Den tidigare amerikanske landslagsspelaren tränar numera San Diego Loyals som gick av planen under sista grundseriematchen i USL (näst högsta ligan i USA) efter att en spelare blivit kallad för homofobiska skällsord.

Linn Svahn var tillsammans med Duplantis finalist i Jerringpriset. Men innan finalen avgjordes utsågs längdåkaren till årets kvinnliga idrottare.

Och Duplantis skulle också kamma hem ett till pris innan avgörandet i Jerringpriset. Detta när han kammade hem årets prestation.

Följaktligen fick sedan Matilda Plan Sportspegelpriset för sina prestationer som landslagsspelare både i fotboll och bandy.

Det skulle komma att fortsätta vara Armand Duplantis kväll. Han kom att stå där med Radiosportens Jerringpris-skålen.

ANNONS

– Oj, oj, oj, tack till alla som röstade på mig. Svenska folket – jag är så tacksam för er. Jag känner mig så välkommen i Sverige och jag ska göra er stolta. Tack! säger Duplantis i sitt tacktal.

Fakta: Alla pristagare på Idrottsgalan

Årets nykomling: Dejan Kulusevski, fotboll

Årets ledare: Helena och Greg Duplantis, friidrott

Årets peppare: Bara vanlig, löpargrupp

Årets lag: Lag Hasselborg, curling

Idrottsakademins hederspris: Mats Wilander, tennis

Årets manlige idrottare: Armand Duplantis, friidrott

Årets fair play-pris: Landon Donovan, fotboll

Årets kvinnlige idrottare: Linn Svahn, längdskidor

Årets prestation: Armand Duplantis, friidrott

Sportspegelpriset: Matilda Plan, bandy/fotboll

Radiosportens Jerringpris: Armand Duplantis, friidrott

ANNONS