En man tar en bild vid en mur i Buenos Aires med ett gigantiskt Maradona-porträtt.
En man tar en bild vid en mur i Buenos Aires med ett gigantiskt Maradona-porträtt. Bild: Natacha Pisarenko/AP/TT

Argentina sörjer: "Utan Diego, utan Gud"

Det är landssorg i Argentina efter Diego Maradonas död. Den fotbollstokiga nationen minns en mästare – men också en orolig själ med ett trassligt privatliv.

ANNONS

På den argentinska tv-kanalen Crónica har en banderoll med texten "Utan Diego, utan Gud." löpt över skärmen sedan nyheten kom om att Maradona gått bort. Bredvid tv-kanalens logga syns ett svart sorgeband, sedan regeringen utlyst tre dagars landssorg. Lika starka är hyllningarna i landets dagstidningar.

I La Nación skriver krönikören Claudio Mauri: "I hans kropp fanns mer fotboll än någon kunnat drömma om, och fler personligheter än nästan någon kunnat klara av. När det kommer till intensiva liv, finns få som Diego Maradonas."

Han skriver också att personlighetskulten är en religion på nedgång i postmodernismen, men att Maradona var ett undantag, ett föremål för "glöd och passion med mytiska övertoner".

ANNONS

Även i dagstidningen Clarín beskrivs hans liv som "en historia utan motstycke". I en runa över fotbollsspelaren hyllas hans förmåga att vara "autentisk i alla sina motsägelser".

"Att inte sluta vara Maradona när inte ens han själv stod ut längre. Att öppna sitt liv helt och hållet och klä av stora delar av den argentinska excentriciteten. Maradona är de båda speglarna: den där det är trevligt att se oss själva, och den som genererar oss."

Liksom i andra runor lyfts de mörka sidorna av Maradonas liv. Clarín skriver om fotbollsstjärnan:

"Den sista tiden ville han inte längre vara Maradona, men kunde inte längre vara en vanlig person".

Lucas Brischetto/TT

ANNONS