Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Anläggningsbrist stoppar barn från idrott

Befolkningen ökar, men antalet idrottsanläggningar ökar inte i samma takt. Hälften av landets kommuner upplever att man tvingas tacka nej till barn och ungdomar som vill idrotta, på grund av bristen på idrottsytor.

"Behovet av motion och rörelse har aldrig varit större, och svenska barn är de mest stillasittande i hela Norden. Landets 20 000 idrottsföreningar vill bidra till att fler rör på sig och mår bättre genom hela livet, men då måste det skapas förutsättningar för vår verksamhet. Tillgången till idrottsytor och idrottens roll i samhällsplaneringen behöver tas på allvar", säger Riksidrottsförbundets ordförande Björn Eriksson i ett pressmeddelande.

Två av tre kommuner tror att tillgången till idrottsytor kommer att öka om ordet idrott finns med i plan- och bygglagen.

"Vi kräver att ordet idrott läggs till i plan- och bygglagen. Idrottsytor glöms bort när fokus ligger på att bygga bostäder. Det riskerar att bygga in segregation och ohälsa när vi egentligen behöver bygga för vår hälsa", säger Eriksson.