Viktor Andrén.
Viktor Andrén. Bild: Andreas Hillergren/TT

Andrén höll nollan på riktigt när Växjö vann

I förra hemmamatchen hoppade han in och höll målet fritt från påhälsning i drygt 40 minuter. Den här aftonen spelade Växjös målvakt Viktor Andrén från start och höll säsongens första nolla.
– Skönt, såklart, säger Andrén efter 2–0 hemma mot Örebro.

När blott tolv sekunder återstod av den inledande perioden gav Växjös lagkapten Erik Josefsson sitt lag en skön start på matchen, men 1–0 i det läget kändes aningen ologiskt då gästande Örebro varit det starkare laget. Närkingarna fortsatte att visa de spelmässiga framfötterna på bortais, men även nästa mål gjordes av hemmalaget. Växjö spelade powerplay och Emil Pettersson jobbade intensivt framför motståndarkassen. I nästa sekvens skördade lagkamraten Jakob Forsbacka Karlsson frukten av Petterssons arbete, när han petade in 2–0-pucken. Efter det var det slutmålat för aftonen.

– Det är inte jättemånga gånger under säsongen som vi fullföljt vår matchplan i 60 minuter, nu gjorde vi en bra match. Vi är i en sits där varje poäng är betydelsefull.

Viktor Andrén menar att Växjö behöver fortsätta på den inslagna vägen med att ibland välja det så kallade enkla spelet, en taktik som givit dem två raka segrar.

– Ibland har vi varit lite för kreativa, säger han.

Säkert målvaktsspel

Andrén utstrålade säkerhet och pondus matchen igenom, Växjömålvakten har nu endast släppt in ett mål på sina åtta senaste SHL-perioder.

– Det känns bra, jag har gjort lite småjusteringar i mitt spel. Jag tar det lite lugnare och försöker att inte förhasta mig, säger han.

I början av den andra perioden var det dock nära att nollan sprack, men det hårda skottet från en Örebrospelare tog klockrent i Viktor Andréns ribba och ut. Målvakten menar att det inte bara är tillfälligheter när pucken studsar ens väg.

– De situationerna jobbar man sig till, säger han om ögonblicket då ribban visade sig vara hans bästa vän.

Tuff konkurrens

Växjö förfogar nu över en målvaktsbesättning där en keeper tvingas se matchen från läktaren. Rutinerade och meriterade Viktor Fasth är tillbaka i matchtruppen efter sitt långa skadeuppehåll och nyligen värvade klubben förre AIK-målvakten Erik Källgren. Viktor Andréns insats den här aftonen lär ha stärkt hans aktier att även i kommande matcher vara tränare Sam Hallams val mellan stolparna.

– Helt ärligt, jag går hit varje dag och har roligt när jag spelar hockey. Konkurrens finns alltid, det kommer alltid att finnas någon som vill ta ens jobb, säger Viktor Andrén.