Tove Almqvist och hennes Linköping besegrade Sparta Prag på vägen till kvartsfinal. Väl där får de nu möta Manchester City. Arkivbild.
Tove Almqvist och hennes Linköping besegrade Sparta Prag på vägen till kvartsfinal. Väl där får de nu möta Manchester City. Arkivbild.

Almqvist: "Blir en tuff utmaning"

Limassol och Sparta Prag i all ära. Manchester City blir det första stora testet för Linköping i Champions League.

ANNONS
|

Linköping får tufft motstånd i kvartsfinalen av Champions League. De svenska mästarna lottades mot engelska Manchester City, som spelade semifinal när de debuterade i förra upplagan av turneringen. För Linköping är det tredje gången gillt i en CL-kvart, efter att ha förlorat mot Arsenal (2011) och Bröndby (2015) i sina tidigare försök.

- Det kommer att bli en tuff utmaning och en stor skillnad mot de lag vi mött tidigare. Det jag har hört är att de spelar en väldigt snabb fotboll med ett högre tempo än vad vi är vana vid, så vi måste vara med på det från minut ett, säger Tove Almqvist.

ANNONS

Svårt att veta nyckeln

Linköping kommer att inleda dubbelmötet i mars på bortaplan, vilket är en fördel i Almqvists ögon.

- Jag tror det kan vara en fördel att avsluta på hemmaplan där vi vet att vi är väldigt starka. Jag ser det bara som positivt.

En annan fördel kan vara en viss Kosovare Asllani, som kom till Linköping i somras från just City.

- Hon kommer säkert att vara delaktig i matchgenomgångar. Det kan nog vara en fördel att ha en spelare i sitt lag som spelat för dem en längre tid.

TT: Vad annars blir nyckeln till seger?

- Det är svårt att säga just nu då vi blir av med många viktiga spelare som spelat i klubben en längre tid. Som Kristina Minde, Claudia Neto och Jonna Andersson. Vi får se vad vi tar in för spelare och vad vi kan bygga på, säger Almqvist.

ANNONS

Lyon eller Barca i semi

Om man skulle ta sig vidare därifrån väntar nytt tufft motstånd. Segraren får möta vinnaren mellan franska regerande mästarna Lyon, på jakt efter sin tredje raka ingravering i CL-bucklan, och Barcelona i en eventuell semifinal.

- Det är klart att det är två väldigt bra lag. Men första steget är att slå ut City så får vi se hur långt det räcker. Men vi börjar där, säger Almqvist.

Svenska influenser blir det även i de andra två kvartsfinalerna – det ena med en rejäl Linköpingtouch. Stina Blackstenius Montpellier lottades mot Magdalena Eriksson och Hedvig Lindahls Chelsea. Nilla Fischers Wolfsburg fick Slavia Prag på sin lott.

TT
Fakta: Kvartsfinalerna i Champions League

Kvartsfinaler (21/22 och 28/29 mars):

Montpellier (Frankrike)–Chelsea (England)

Wolfsburg (Tyskland)–Slavia Prag (Tjeckien)

Manchester City (England)–Linköping (Sverige)

Lyon (Frankrike)–Barcelona (Spanien)

Semifinaler (21/22 och 28/29 april):

Montpellier/Chelsea–Wolfsburg/Slavia Prag

Manchester City/Linköping–Lyon/Barcelona

ANNONS