Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Dressyrlandslaget: Från vänster, Förbundskapten Bo Jenå, Rose Mathisen, Therese Nilshagen, Tinne Vilhelmson Silfvén och Patrik Kittel.

"Allt för laget" bakom Kittels val av EM-häst

Allt för laget. Det är tänket som ska ge en svensk medalj på hemmaplan i ett mästerskap som ser ut att bli en öppen affär bakom suveränen Tyskland.

Bronsmedaljören från EM i Rotterdam för sex år sedan kunde ha valt att sätta sig på OS-hästen från Rio de Janeiro – den mer rutinerade Deja – om han enbart tänkt på sig själv och den individuella tävlingen. I stället blir det två år yngre Delaunay som går i Göteborg.

- Båda hästarna har gått fantastiskt jämnt i år, men jag kände att Delaunay var väldigt på uppåtgående under Aachen (i juli) och det var han även på SM innan han skadade sig.

Lagtävlingen i EM avgörs i grand prix. De individuella medaljerna delas ut i grand prix special och i grand prix kür.

"Känns som rätt beslut"

- Min tanke var att för laget här vill jag ta den häst jag tror kan prestera allra högst i grand prix just nu och det var det viktigaste för mig. Delaunay gick jämnt, stadigt och säkert i tre dagar i Aachen och för mig är det viktigast att vi går jämnt, stadigt och säkert här.

TT: Du sätter laget först?

- Det gör jag verkligen och det var jag tvungen att göra. Och i dagsläget känns det som rätt beslut, säger Kittel.

Förbundskaptenen Bo Jenå hade ett finger med i spelet om valet av Kittels häst.

- Vi resonerade mycket efter Aachen, då han gick väldigt bra och han har även gjort jämna resultat innan dess. Framför allt har han väldigt fina piaffer och passager som ger poäng i grand prix. Det är viktigt att man har en laghäst som kan leverera jämna resultat. Vi var helt överens, säger Jenå.

Senaste lagmedaljen 2007

Lagtävlingen avgörs över två dagar, tisdag och onsdag. Först ut av svenskarna är Rose Mathisen och Tinne Vilhelmson Silfvén. Sedan hänger det på Therese Nilshagen och Kittel.

Det är tio år sedan dressyrlandslagslaget tog brons i Turin – den senaste EM-medaljen i lagtävlingen.

- Alla säger att det är mer öppet än tidigare och att det är spännande. Vi är väldigt peppade och positiva och på gång, säger Jenå.

Ett frekvent återkommande småleende pryder hans ansikte.

- Ja, men det här ska bli kul. Jag har sett fram emot detta länge och det har alla gjort, ända sedan Rio förra sommaren, säger han.

Kittel ser också möjligheter:

- Jag tror att det blir svårt med guld. Om inget händer är det nog bokat åt Tyskland. Sedan är det dagsform mellan lagen två till fem. Det är väldigt, väldigt jämnt men det är också roligt. Det kommer att spännande tills jag har ridit eftersom det känns så öppet, säger han.