Ian Pettersson räddar ett skott i sin A-lagsdebut.
Ian Pettersson räddar ett skott i sin A-lagsdebut. Bild: Andreas Hillergren/TT

16-åring stal showen i Larssons återkomst

Det var kvällen när Henrik Larsson var tillbaka på Olympia. Men showen stals av den 16-årige målvaktsdebutanten Ian Pettersson som räddade Helsingborg i 1–0-segern mot Sirius. Jag kan inte riktigt sätta ord på känslorna, säger Pettersson.

Drygt två och ett halvt år efter degraderingen till superettan var Henrik Larsson tillbaka på Olympia. Som nygammal tränare i Helsingborg fick Larsson en seger även i första hemmamatchen.

Men det kom inte utan dramatik. Och till slut räddades Helsingborg av en 16-årig målvaktsdebutant. Ian Pettersson är fostrad i Helsingborgs AIS (Hais i folkmun i Helsingborg) och kom till Helsingborgs IF som 12-åring.

Hade U21 som mål

Den här säsongen hade han som mål att få spela i U21-laget. På måndagen fick Pettersson hoppa in och debutera i klubbens A-lag när Kalle Joelsson tvingades kliva av på grund av skada redan i den 39:e minuten.

-En otrolig känsla. Hoppas bara allt är bra med Kalle (Joelsson) och att det inte är någon långtidsskada där. Han gjorde en otroligt bra första halvlek. Han gör otroliga räddningar. Sen får jag komma in, säger Pettersson.

TT: Hann du bli nervös?

-Lite nervös var jag när jag sprang på sidlinjen. Sen när jag kom in släppte allt. Supportarna som hurrar. Det är en otrolig känsla att komma in.

Helsingborg ledde med 1–0 efter Andreas Landgrens mål i den 50:e minuten. Sirius hade spelat ut hemmalaget i första halvlek. Bortalaget hade mycket boll även efter paus, men hade svårare att skapa lägen.

Den första stora chansen blev också Ian Petterssons första räddning i allsvenskan. Philip Haglund fick till en bra nick i den 77:e minuten, men Pettersson var fint med och räddade.

-Det är kul att komma in i matchen. Det sättet var kanske lite extremt. Kul att ta den också. Det är ett otroligt bra nickavslut där han hoppar bakåt men ändå får farten och placeringen på den.

Sam Lundholm sköt i stolpen i slutminuterna och Kebba Ceesay hade ett bra skott från distans. Men Pettersson och Helsingborg höll undan.