Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Strömstads Tidning
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Lokal spelning. Plura Jonsson på hotell Ekenäs, Sydkoster 2013.

Plura har sin skrivarlya på Koster

För många besökare är Kosteröarna synonyma med bad, nöje och båtliv. Men för Plura Jonsson, sångare i Eldkvarn, innebär Sydkoster något helt annat: att dra sig tillbaka från omvärlden.

– Min bror Christer Schiölers familj har ett hus därute, och Christer erbjöd mig att använda det för att sitta och skriva låtar och andra texter. Så jag har varit därute med jämna mellanrum sedan 1999. Familjen är inte med när jag är därute, det är bara jag som sitter och jobbar och är tråkig.

Plura har också många barndomsminnen från Koster då han reste dit med familjen för att bada och fiska.

– Det är soliga minnen från 60-talet, det är fint att se tillbaka på, säger han.

Många är låtarna som har tillkommit i det ensliga huset. Det mest tydliga vittnesbördet om miljön där låtarna skrivits är "Sång från Koster".

– Det var en kille på ön som undrade varför jag inte skrev några låtar från koster och jag hade inget bra svar, så jag skrev "Sång från Koster". Stämningen i låten är färgad av miljön därute på hösten, när det börjar blåsa kallt om knutarna och man ser mörka fartygssilhuetter i fjärran. Jag gillar den tiden på året därute, säger Plura.

Har du några favoritställen på Koster?

– Nja... jag sitter ju bara där i stugan, säger Plura och funderar lite.

– Men hotellet i Ekenäs, där har man ju haft en del goda stunder. Vi har ju spelat där några gånger också, och det brukar alltid bli bra spelningar.

När Eldkvarnsbröderna Plura och Carla är ute på ön har de varsitt hus i närheten av varandra. Då sitter de som eremiter för sig själva och skapar låtar, och träffas emellanåt på promenaderna runt ön.

– Jag brukar gå medsols och Carla går motsols, och så stöter vi på varandra på halva vägen, säger Plura med ett skratt.

Snart är det åter dags för Plura att, som det heter i musikbranschen, "göra en Plura" och dra sig ut till ensligheten på Koster för att skriva låtar. Men nu är det solokarriären som gäller då Eldkvarn har en paus.

– Jag jobbar med ett soloalbum och låtarna kommer att börja släppas i höst.