Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Saneringen efter oljeläckaget i slutet av maj beräknas fortgå under sommaren.

Oljesaneringen fortsätter under sommaren

Oljeläckaget på danskt vatten i slutet av maj drabbade norra Bohusläns kust hårt, och fortfarande är inte all olja borta. Saneringsarbetet väntas fortgå under sommaren.

Det var natten mot lördag den 27 maj som oljeutsläppet skedde, detta på danskt vatten i samband med en överbunkring av ett handelsfartyg. Natten därpå drev oljan in mot Sveriges kust. Trots ansträngningarna att hindra oljan från att nå land spolades oljespillet upp på stora delar av Bohuskusten, från Lysekil till Strömstad. Dock klarade sig Kosterhavets nationalpark från oljeföroreningar.

Den 2 juni avslutades Kustbevakningens insats och den återstående saneringen överläts åt respektive kommun. Tanums kommun meddelar nu på sin hemsida att saneringen kommer att fortsätta under sommaren. Det mesta av oljan som nått fastlandet har grovsanerats, men en hel del arbete återstår ute på öarna.

Prioriterade är de områden med höga naturvärden samt populära bad- och rekreationsplatser. Om du som privatperson upptäcker större mängder olja i vattnet eller på land ska du kontakta kommunens kundcenter. Den som påträffar en oljeskadad fågel kan ta kontakt med Katastrofhjälp för fåglar och vilt eller Fågelcentralen i Kungälv.