Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Strömstads Tidning
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Minnesstund. Konserten med tonsatt poesi av Ebba Lindqvist föregås traditionellt av minnesstund vid hennes egen plats. Här är det 2014.

Kyrkorna fylls av musik

Nu är vi mitt i sommaren, också i kyrkomusiken. Toner från syrisk folkmusik, till romska visor och tonsatta dikter från Bohuslän av Ebba Lindqvist flödar i de nordbohuslänska kyrkorna.

På torsdag 13 juli möts arabisk och svensk folkmusik i Tanums kyrka i en konsert med svenska folk- och världsmusikerna Magdalena Nilsson och Andreas Waernelius och Nabil Kassis, musiker och instrumentbyggare från Aleppo i Syrien. Konserten följs av ett samtal i församlingshemmet om instrument, musik, flykt och livet i Aleppo.

Samtidigt framträder Anna-Lotta Larsson i Strömstads kyrka tillsammans med pianisten Andreas Landegren. På fredagen spelar och sjunger Leif "Pedda" Pedersen från Hönö svenska visor, irländska låtar och blues i Krokstrands kyrka. Han är vid sina rötter, eftersom hans morfar var född och uppväxt i Krokstrand, i en familj där 11 syskon alla spelade något instrument.

På fredag 14 juli är det också dags för det traditionella firandet av Grebbestadspoeten Ebba Lindqvist, med minnesstund på Ebba Lindqvists plats och konsert i Grebbestads kyrka. Medverkar gör bland andra prästen Barbro Alvring samt musikerna Kurt Wiklander och István Takács. Kurt Wiklander tillhör de många kompositörer som tonsatt Lindqvist-dikter.

Efter årsmötet med Sällskapet Ebba Lindqvists vänner håller Ulf Hansson från Strömstads museum föredrag om Strömstad under den tid då Ebba Lindqvist gick i realskolan där, i slutet av 1910- och början av 1920-talet.

En dag senare blir det romska folktoner i Tjärnö kyrka, när trion Krilja från Göteborg kommer med sin repertoar av sånger från Ryssland och Östeuropa. Texterna handlar om sorg, smärta, fattigdom, lidande, kärlek och passion, skrivna på romanes och ryska. Krilja gör egna tolkningar, bland annat inspirerade av flamenco, men värnar den traditionella stilen.

Modernare musikkonst, bland annat, blir det i Strömstads kyrka på måndag 17 juli när Lasse Hagström och Emil Snabb kommer med programmet Film, dataspel & klassiska pärlor.