Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Inget vanligt år för jordgubbsodlarna

I år har jordgubbarna mognat mycket tidigare än vanligt. För en del bärodlare innebär det brist på jordgubbar runt midsommar och för andra snarare tvärtom.

Tack vare värmen har jordgubbarna mognat mycket tidigare i år än vanligt. För en del bärodlare innebär det brist på jordgubbar runt midsommar och för andra snarare tvärtom.

Det är nog många som vill ha stora röda jordgubbar till midsommar, kanske vill man göra en stor jordgubbstårta eller bara vräka i sig dem som dem är. Men det varma vädret under maj innebär att det inte självklart att jordgubbarna kommer att räcka till alla.

Runt 40- till 50 kronor per liter

För Rolf Silvstrand, bärodlare vid Saltkällans bärodling fanns det gott om jordgubbar förra veckan men nu, lagom till midsommar, är det risk att de inte räcker till.

– Det har ändrat sig radikalt på en vecka, nu har det blivit väldigt ont om bär i stället och priserna har skjutit i höjden.

Han tippar på att bären kommer ligga runt 40- till 50 kronor per liter runt midsommar. När det finns färre bär blir de också dyrare förklarar han. Rolf Silvstrand menar att bristen beror på solen och värmen som varit ihärdig i flera veckor.

– Vid 30 grader trivdes inte jordgubbarna och de mognade därför snabbt vilket resulterar i att det är brist denna vecka för oss.

Midsommar är vanligtvis den mest kaotiska tiden för bärodlare då efterfrågan är som störst dagen innan midsommar och på självaste midsommar. Han tycker att man vid midsommarbuffén får äta de röda bären med omsorg.

– Man får försöka att äta lite mindre jordgubbar på midsommar och istället ransonera ut dem väl.

"Vi har vår topp i mognaden"

Det varma vädret har dock inte påverkat alla bärodlare negativt. Kjell Karlsson, bärodlare vid Skafteröds bärodlingar i Ljungskile, menar snarare att det är som bäst med jordgubbar nu.

– Vi har vår topp i mognaden just nu och det råder ingen brist inför midsommar, säger han.

Kjell Karlsson förklarar att toppen i mognaden av jordgubbarna brukar infalla efter midsommar och inte innan som det gör i år. För honom är det positivt då han kan garantera att de affärer som han levererar till kommer få den mängd bär de har beställt. Under midsommardagarna, torsdag till lördag går det åt cirka 9 000 liter jordgubbar, uppger han.

Kjell Karlsson tror att en konsekvens av att jordgubbarna mognat tidigare i år kan göra att säsongen blir något kortare. Vanligtvis är jordgubbssäsongen fem till sex veckor lång och man har olika jordgubbssorter som mognar under olika perioder. Men i år var ingenting som vanligt.

– Alla blommorna kom på en gång vilket gör att man kan ana att säsongen blir något kortare i år, säger han.

Här kan du plocka dina egna jordgubbar i sommar

Skafteröds bärodlingar, Ljungskile

Saltkällans bärodlingar

Rödsgubbens bärodlingar, Svarteborg

För öppettider se deras hemsidor.

Reservation för fler självplock i området.