Hisnande äventyr på hög nivå

Söker du spänning, utmaning och en adrenalinkick i sommar? Då är höghöjdsbanan Upzone i Ullared något för dig. Här kan du klättra, kasta dig ut i linbanor och balansera på små, vingliga brädbitar eller en vajer – ett tiotal meter upp i luften.

ANNONS
|

Alldeles i närheten av det välkända shoppingcentret Gekås i Ullared, väl dolt bakom skogens barr- och lövträd, väntar ett hisnande äventyr för den som vill, vågar och kan.

Upzones höghöjdsbana, som stod klar 2015, bjuder på fyra olika utmaningar som skiljer sig i längd, höjd och svårighetsgrad. Wildzone, Fitnesszone, Adventurezone och – som om detta inte vore nog – Riskzone.

– Det är den allra tuffaste banan och den är också högst upp i luften. Som mest befinner man sig 18 meter upp, berättar Amy Riess, platschef och instruktör.

Att ge sig i kast med banorna kräver mod, balans och uthållighet.

ANNONS

– Många får använda muskler de knappt aldrig använder annars, säger Amy och skrattar.

Alla banor startar med ett stycke klättring, för att komma upp på rätt höjd. Det kan vara via en repstege eller en klättervägg. Sedan ska man ta sig igenom banornas hinder. En vanlig typ kan bäst beskrivas som en hängbro, fast med betydligt mindre utrymme att sätta fötterna på – och betydligt mer svajig.

– Det vinglar rätt rejält under fötterna och man måste ta ganska långa kliv så det gäller att ha på sig skor som sitter ordentligt, säger Amy.

Och om det regnar och allt blir blött och halt?

Ja, då blir det en extra utmaning, konstaterar Amy.

Utmed vägen finns också flera linbanor som du antingen åker i med kälke eller helt enkelt bara kastar dig handlöst ut i, fastspänd endast i den säkerhetssele som man har på sig under hela klättringen.

– Vi startar alltid med en introduktion där vi går igenom säkerheten och visar hur all utrustning fungerar. Deltagarna får ha på sig handskar, hjälm och en helkroppssele med två karbinhakar som kommunicerar med varandra på ett sådant sätt som gör att bara en kan vara öppen åt gången. En sitter alltså fast i den vajer som löper ovanför banan, berättar Amy.

ANNONS

Men innan man får ge sig i kast med någon av de fyra banorna ska man provklättra på en introduktionsbana, på väldigt säkert avstånd från marken.

– Det har faktiskt hänt att vissa har nöjt sig med denna, men vi försöker uppmuntra alla att prova någon av de enklare banorna, säger Caroline Johansson, instruktör.

Amy tillägger att Upzone är ett ganska tryggt sätt att testa sina gränser.

– Det är en annorlunda utmaning som ändå är säker. Det är läskigt men inte farligt och man får ta det i sin egen takt. Här finns något både för den som vill ta det lite lugnare och för den som vill ha en kick.

En rejäl sådan bjuder Riskzone på, säger Amy.

– Det finns en överraskning på slutet, för den som vill ha en extra adrenalinrush, säger Amy och berättar för oss vad det är som händer.

Men det vore ju synd att avslöja här.

Fakta: Upzone

  • Upzone har höghöjdsbanor i Ullared, Ängelholm, Borås och Åhus.
  • För att få klättra i banorna får man inte vara gravid, väga över 120 kilo, ha lösa föremål på sig eller vara påverkad av alkohol.
  • Åldersgränsen är åtta år. Barn upp till elva år måste dock ha en vuxen med sig och får inte köra Riskzone. I Borås finns även en höghöjdsbana för 6–7-åringar.
  • För barn från sex år finns nyheten Race climb, där man ska ta sig till toppen av ett träd med hjälp av klättergrepp som är fastspända runt trädet. Ena gången får man även använda ishackor om man vill.
  • En annan nyhet är Battle tag, där du utrustad med båge och pilar, som för övrigt är av skumplast, utkämpar en strid och tävlar i olika grenar.
  • Fler fartfyllda ställen

    Här följer ett axplock av fler fartfyllda ställen i Halland.

    Kungsbygget äventyrspark utanför Laholm I parken utanför Våxtorp finns flera olika aktiviteter. Bungy rocket, en katapult där man skjuts 25 meter upp i luften på två minuter med hjälp av kraftiga gummiband och sedan faller fritt ner, Zipline, där man flyger rakt ner för Hallandsåsens sluttning i 660 eller 740 meter och med 70 meters fallhöjd, samt en rodelbana som är 935 meter lång och slingrar sig genom både skog och mark. Läs mer på: kungsbygget.com Vilja fram i Mellbystrand Har världens första och enda glasklättervägg som är tio meter hög och flyttbar. Man klättrar på sugproppar på bägge sidor av väggen och kan stirra sin motståndare rakt i ögonen genom glaset. Väggen går att hyra och vill man ha med en instruktör kan man hyra in det också. Läs mer på: viljafram.se Ästad vingård utanför Varberg Här kan man tävla i Fångarna på gården i aktiviteter och utmaningar som anpassas efter deltagarna. Det kan till exempel vara moment som innefattar balans, styrka, våghalsighet och intelligens. Här finns också en höghöjdsbana inomhus och en zipbana. Läs mer på: astadvingard.se Freemovr i Halmstad En träningsanläggning som är nästan 2 000 kvadratmeter stor. Här finns bland annat en uppsjö av studsmattor, räcken och trampoliner samt en parkourbana med massa hinder att ta sig över. Man kan också träna freerunning, tricking, freejumping och street workout. Läs mer på: freemovr.com Inomhuslek Halmstad aktivitetscenter: I Prison Island (f d Arosfortet) kan man lösa uppgifter tillsammans med sitt lag i olika celler i bästa Fångarna på fortet-anda. Här finns också laserdome, gladiatorkamp och äventyrsgolf. (aktivitetscenter.nu) Busfabriken i Halmstad: Här kan barn i alla åldrar busa och stoja i klätterställningar, hängbroar, rutschkanor och bollhav. (busfabriken.se) Brukets lekland i Varberg: Ytterligare ett ställe för bus i bollhav, på klätterställningar och i rutschkanor. (bruketvarberg.se) Utomhusskejt Vallarnas skatepark i Falkenberg: Över 1 000 kvadratmeter stor. Laholms skatepark: Cirka 500 kvadratmeter stor. Halmstad arena skatepark: 2 000 kvadratmeter stor.

    ANNONS