Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

1/18

Härligt midsommarfirande i Lommeland

De regngråa molnen hängde tunga över Strömstad på midsommaraftonen. Men de närmare 300 firarna på Lommelanda kulle klarade sig torrskodda genom dansen.

– Vi brukar bli uppåt 300 personer som samlas här för att dansa, fira och ha picknick. Barnen kan springa fritt och kullen är ett fint ställe. De flesta som kommer är bofasta, men även sommargäster hittar hit, förklarar Laila Brastad, ordförande i Lommelanda Näsinge hembygdsförening medan hon lägger sista handen vid årets midsommarstång.

 

Som traditionen bjuder reses den till tonerna av Du gamla du fria. Kompisarna Elin Olsson, Sara Andersson och Carolina Lundin sitter i varsin campingstol och inväntar dansen.

– Vi bor här bredvid och har firat midsommar på kullen sedan vi var små. Det här är starten på sommaren. En folkfest med bra stämning, enas de.

Även för Gunnel-Maria Palmqvist och Krister Andersson är midsommar i Lommeland en tradition.

– Vi bor i Mölndal till vardags men jag har djupa rötter i Hälle, så för mig är bygden välkänd, berättar Krister.

– Det är viktigt att fira midsommar, det här är sommarens höjdpunkt. Sillen har vi klarat av och nu efteråt ska vi hem och grilla, fortsätter han.

 

För musiken svarar lokala musiker och på sång finns Malin Jansson. Hon guidar barnen och dess familjer genom Karusellen, Små grodorna, Prästens lilla kråka och alla de andra klassiska visorna. Runt stången och ut på grusvägen går dansen för att sedan avslutas med raketen.