Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Johnny Persson, Dalslands ende glasblåsare. 

Glasblåsning för nybörjare

På sommaren har Dalslands glashytta drop-in där allmänheten får prova på hantverket. – Man blir aldrig fullärd, säger Johnny Persson, Dalslands ende glasblåsare.

Det är högsäsong på Dalslands center och gott om aktiviteter för de många besökarna. I hörnet innanför en av entréerna står ett dussintal nyfikna åskådare runt ett par glödande ugnar.

Johnny Persson rullar runt en glödhet klump som ska bli ett dricksglas, men verkar inte störas av värmen från ugnarna.

– Det är ganska behagligt här jämfört med på glasbruken, säger han.

Den som vill testa på glasblåsarkonsten kan boka in sig hos Johnny, men på somrarna går det även att komma på drop-in. Tisdagar, onsdagar och torsdagar får allmänheten försöka sig på de olika stegen i processen.

– Den vanligaste frågan jag får är hur varmt det är i ugnarna. Sedan om det är svårt med glasblåsning. Det är svårt, men det handlar mycket om tålamod. Och du måste verkligen vara intresserad av det, annars lägger man av ganska snart, säger han.

Det har gått över 30 år sedan Johnny Persson och hans familj lämnade Småland och bosatte sig i Dalsland. Sedan dess har han varit landskapets ende glasblåsare, ett yrke som blir allt ovanligare.

Efter att ha börjat som lärling vid 15 års ålder arbetade han under tolv år i glasriket, något han rekommenderar den som vill ge sig in på samma bana.

– Det viktigaste är framförallt att jobba på ett stort glasbruk, det är där du får lära dig allt. Men sedan finns det för- och nackdelar med att vara sin egen. Här får jag göra alla steg själv, men på bruket kunde man sitta dag ut och dag in och göra om samma sak i ett halvår.

För Johnny Perssons del saknas det varken tålamod eller intresse för det han håller på med, och det ska krävas mycket för att han någonsin skulle byta bana.

– Man slutar aldrig utvecklas, det går inte att bli fullärd. Och jag brukar skoja om att de kommer få bära ut mig härifrån en dag.