Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/8

En slingrig resa genom Östeuropa

400 mil på krokiga östeuropeiska vägar i fem dagar med en bubbla från -74. Så beskriver man bäst upplevelsen för de tre vännerna Jonas, Benny och Tomas som deltar i årets upplaga av Carbage run.

– Vi råkade anmäla oss och sedan fick vi löpa linan ut, förklarar Jonas Nordqvist från Sjuntorp.

Med Benny Johansson från Trollhättan och Tomas Skoglund från Sollebrunn är han ute på ett händelserikt äventyr. Tillsammans utgör de Team Sjuntorp Sweden som deltar i roadtrip-tävlingen Carbage run som i veckan har susat runt på kontinentens landsvägar.

Carbage run är en tävling som pågår i fem dagar där olika lag färdas i fordon av äldre modell. Starten gick i söndags från Köpenhamn tillsammans med 250 andra ekipage, varav 80 under svensk flagg. Efter färja till Tyskland följde en lång transportsträcka på Autobahn.

– Vi körde 70 mil i sträck innan vi kom fram till lägret vid en gammal militärflygplats öster om Dresden, säger Jonas Nordqvist.

Bilen måste vara minst 15 år gammal, en gräns som Team Sjuntorp klarar med råge. Inklämda med packning i Jonas folkabubbla från 1974 så har de tillryggalagt drygt 300 mil när TTELA når dem över telefon från den litauiska landsbygden.

– De baltiska vägarna är något helt annorlunda. Det kan vara hål mitt i vägen och ibland övergår det plötsligt i grusväg. De verkar inte ha någon självbevarelsedrift när det gäller att cykla och ibland är det barn på motorvägarna, säger Jonas Nordqvist.

Målet är inte höga hastigheter, och det sker ingen tidtagning. Tanken är att lagen ska utföra ett antal uppdrag längs vägen, med syftet att få vara med om roliga och unika situationer.

– Dagens uppdrag var att lasta ur allt ur bilen, lasta in tio personer och sedan filma när de går ur, säger Jonas, som medger att de till stor del har bortprioriterat uppdragen till förmån för reseupplevelsen.

Andra uppdrag har bland annat varit att anlända till ett delmål iklädda armpuffar med Hello Kitty-motiv och badbyxor eller att knacka på hos främlingar och dokumentera ett bad i deras badkar.

– Vi träffar väldigt många trevliga människor, både bland deltagarna och ur lokalbefolkning. Och även om vi har kört 50-55 mil om dagen så har vi fått se en hel del. Bland annat har vi besökt Varglyan, en av Hitlers bunkrar i Polen.

Nätterna tillbringas i tält på spartanska campingplatser, och än har de inte drabbats av någon hysterisk hemlängtan.

– Vi saknar vara familjer förstås, och det ska bli skönt att få sova i en vanlig säng. Och att få njuta av tystnaden. Sedan lär det inte bli någon nöjestur i folkvagn på ett tag, säger Jonas Nordqvist.