Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Firade. Förra årets prideparad i Hamburgsund lockade 700 personer.

Allt vanligare med pridefestivaler

Numera anordnas pridefestivaler inte bara i storstäderna. De senaste åren har det dykt upp fler och fler runtom i Sverige.

– Jag tror det är ett av de absolut bästa tillfällena att visa på mångfalden i samhället och så småningom lära oss att respektera att vi är olika på så många olika sätt. Det är något bra som man ska vårda och ta hand om. Plus att det givetvis är väldigt roligt med pridefiranden, säger Niclas Sandin, förbundsstyrelseledamot i RFSL.

Förra året var det premiär för Hamburgsunds pride-festival. På orten med strax över 700 helråsboende kom deltog lika många i paraden och 3 000 besökare besökte festivalen.

I Uddevalla arrangerades en pridefestival för första gången 2015 och i Lysekil anordnas den första i år.

Se bilderna från förra årets pridetåg i Uddevalla:

Enligt RFSL är det de senaste åren som det blivit mycket vanligare med pride på mindre orter.

– Vi ser allt fler pridefiranden runt om i hela Sverige. Det har kommit väldigt snabbt, säger Niclas Sandin.

På webbplatsen Pridekartan som presenterar landets Pridefestivaler har 65 stycken meddelat att de kommer ha någon form av firande. Förutom i Bohuslän så ska pride firas i bland annat Mellerud, Åmål och på Öckerö.

Jon Larsson, arrangör av Hamburgsund Pride tror att pridefiranden sprider sig lite som ringar på vattnet men pekar också på att många i dag väljer att stå upp för det de tycker.

– De senaste åren har det handlat mycket om aktiva ställningstagande. På något sätt har det blivit mer och mer trendigt att stå upp för någonting och ta ett aktivt ställningstagande, säger han.

När han tog initiativet till Hamburgsunds första pridefirande förra året såg han det som ett bra sätt att anordna något som inkluderar fler personer.

– Sedan kan jag väl tycka att den här bygden inte är den mest hbtq-fientliga eller rasistiska men det existerar och det tycker jag är fel.

Ett antal negativa kommentarer fick de men de allra flesta var positiva till festivalen och Jon blev förvånad över hur många som ville hjälpa till.

Nytt för i år är att pride bara håller på i en dag och att man har flyttat fokuset från att till största delen handlar om fest och firande.

– Vi blir väl lite mindre "jippo" och mer folkbildande. Det blir mer föreläsningar och workshops och färre artister.

Dessutom fortsätter de arbetet även när festivaldagen är över. De har redan anordnat ett antal hbtq-träffar.

– Det betyder mycket för vissa människor som kanske inte riktigt har kommit ut. Personer som har frågor och funderingar och som kanske inte har den tryggheten någon annanstans.

Läs också om 22-årige Baloo lever som transsexuell i ett litet samhälle: "Vill bara känna mig som en vanlig kille"