Lars Andersson, marknadschef på Kungälv Energi, berättar att antalet förfrågningar om solceller ökat kraftigt i kommunen efter förra vinterns höga elpriser. Kungälvsbon Jan Erik Axelsson, till höger i bild, är en av dem som ser solceller som en bra investering.
Lars Andersson, marknadschef på Kungälv Energi, berättar att antalet förfrågningar om solceller ökat kraftigt i kommunen efter förra vinterns höga elpriser. Kungälvsbon Jan Erik Axelsson, till höger i bild, är en av dem som ser solceller som en bra investering.

Solceller blev en bra investering för Jan-Erik

Solceller är bra för både privatekonomin och miljön, och är något allt fler svenskar vill installera. Jan Erik Axelsson i Ytterby valde att satsa på den populära solenergin för tre år sedan och ser bara fördelar.
– För oss har det varit en jättebra investering, säger han.

|

I början av förra året fanns drygt 92 000 nätanslutna solcellsanläggningar i Sverige – en ökning med ungefär 26 000 sedan året innan. Efter förra vinterns höga elpriser och turbulensen på energimarknaden har efterfrågan på solceller fortsatt att stiga. Kungälv Energi är ett bolag som märker av trycket.

– Vi ser en extrem ökning av förfrågningar från privatpersoner och bostadsrättsföreningar. Det tog extra fart när kriget bröt ut. Folk vill producera egen el, säger Lars Andersson, marknadschef på Kungälv Energi.

Kungälv mer solsäkert än Borås

Förutsättningarna för solceller är väldigt goda i hela landet, men bäst är de längs kusten. Kungälv har till exempel 15 procent mer sol än Borås. I kommunen finns ungefär 600 solcellsanläggningar, men Kungälv Energi ser gärna att fler av taken på de 20 000 byggnader som finns i kommunen förses med solceller.

– Potentialen är stor och vi vill vara med i uppbyggnaden av den här förnybara elen. Vi behöver mer el i landet om den ska räcka till i elektrifieringen.

Makarna Axelsson satsade på solpaneler

Jan Erik Axelsson och hans hustru bor i en 450 kvadratmeter stor villa i Ytterby och är sedan hösten 2019 nöjda ägare av en solcellsanläggning. Eftersom huset är byggt i medeltidsstil med ett annorlunda tak passade det bättre att ha anläggningen på marken. En bit från huset nedanför en liten slänt står 76 solpaneler, som förra året producerade 25 000 kWh åt makarna Axelsson.

EXTERN LÄNK: Läs mer om solceller och gör en intresseanmälan här

– Vårt hus har tjocka väggar med mycket isolering och har bra värmekällor. Förra året använde vi 21 000 kWh. På sommaren producerar anläggningen mer än vi använder, och då går överskottet ut till försäljning.

Tjänade pengar på elen

I mars förra året låg elräkningen på 2 400 kronor samtidigt som Axelssons sålde el för 3 500 kronor. Förutom att medverka till bättre energihushållning var det just den ekonomiska biten som kändes bra när de satsade på solceller.

– Till den som har utrymme och ekonomiska möjligheter kan jag bara säga att det är toppen. För oss har det varit en jättebra investering.

Har säkerställt korta leveranstider

Kungälv Energi erbjuder en nyckelfärdig lösning och hjälper till med allt från planering och ansökning av bidrag till montering och byte av elmätare. De ser helt enkelt till att allt funkar. Men hur länge behöver kunder vänta om de vill ha en solcellsanläggning? Lars Andersson har positiva besked.

– Vi har lyckats få tag på material trots stor efterfrågan och världsläget. I slutet av sommaren eller september ska du kunna ha en anläggning på plats om du hör av dig nu.

Kopplade laddbox till solceller

Lars Andersson lyfter fram att det är populärt att även ha en laddbox till sin solcellsanläggning. En sådan har Jan-Erik Axelsson på tomten sedan några veckor tillbaka. En ny elbil är på gång.

– Jag beräknar att energikostnaden blir cirka fyra kronor per mil. Det är runt 15 kronor billigare än med den dieselbil jag kör nu.