Skräpet fortsätter växa på västkusten

Elva kommuner samarbetar för att hålla västkusten fri från skräp. Ett arbete som pågår året runt. Trots hjälp från frivilliga och ideella organisationer krävs det mer för att hålla havet och stränderna rena.

ANNONS
|

Varje år flyter mängder av ton skräp i land på västkusten. Plast börjar bli en allt vanligare syn i vattnet än fiskar.

– I år var det 20 gånger mer skräp än år 2014, man vet dock inte om det beror på nedskräpning, strömmar eller vindar, säger Jessica Lundqvist, projektassistent på Ren och Attraktiv Kust.

2012 startadeett samarbete med alla kommuner på västkusten och Ren och Attraktiv Kust. Det blev en långsiktig lösning, en organisation som tillsammans finansierar ett gemensamt problem. Nedskräpningen på våra stränder och i havet. Ett arbete utan slut. I stället växer skräpet för varje år. På våren och hösten är nedskräpningen som värst då stormar och strömmar för med sig skräp utifrån. Kommunerna lägger runt sex-sju miljoner per år på att hålla rent runt kusten. Trots detta är det långt i från allt som samlas upp.

ANNONS

– Det håller inte som det är i dag. Främst behövs det mer pengar, men kommunerna gör allt de kan. Det behövs mer båtar och fler säsongsanställda som kan arbeta med upplockning av skräp, säger Ulrika Marklund, projektledare på Ren och Attraktiv Kust.

Hon berättar attmycket av det skräp som flyter i land på västkusten kommer i från andra länder runt Nordsjön. Kusten är som ett filter dit strömmarna tar sig och dumpar allt skräp. Plast är det vanligaste förekommande marina skräpet och en stor miljöbov.

– Det behövs en politisk makt för att minska produktionen av plast för det är det största problemet som vi möter, säger Ulrika Marklund.

– Därför är kuststädning en sådan viktig aspekt, det är den enda möjligheten vi har att fånga upp plasten, säger Jessica Lundqvist.

Ren och Attraktiv Kuststartade ett pilotprojekt i år där en interaktiv strandstädarkarta kan fyllas i av de boende. På kartan kan man markera vart det har städats, om upphämtning av sopsäckar behövs göras eller om det finns städbehov.

– Det som är utmaningen är att få bort det så fort som möjligt när någon har flaggat, säger Ulrika Marklund.

3 500 fler säckar än förra året har fyllts med skräp tack vare organisationer och den interaktiva kartan. Över 400 frivilliga personer som hjälpte till under en strandstädning i Fjällbacka.

ANNONS

– Vi hoppas att det blir en ökad medvetenhet, fler frivilliga och att kommunerna får hjälp av staten med mer pengar till kuststädningen, säger Jessica Lundqvist.

Fakta: Nedskräpning längs Bohuskusten

I Nordsjön dumpas över 20 000 ton skräp varje år och strömmarna gör att mycket av detta sköljs upp på stränderna. Cirka 80 procent av det marina skräpet längs västkusten beräknas komma från andra länder.

Plastföremål är det som utgör det största marina avfallet längs Bohuskusten, hela 85 procent.

På västkusten flyter det upp cirka fem badkar skräp varje timme.

Kustavsnittet utanför Grebbestad och Fjällbacka är det som drabbats hårdast av marin nedskräpning, detta beror endast på strömmarna.

66 procent av det skräp man plockat upp är produkter som människor använder i sin vardag.

Källa: Kusträddarna rapport 2014

ANNONS