Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Allt fler deklarerar elektroniskt. Arkivbild.

Skatteverket öppnar deklarationsdörren

Från tisdag morgon går det att börja deklarera digitalt. Och är man klar till 28 mars kan skatteåterbäringen trilla in redan 5–6 april. Vanligaste avdraget görs för resor till och från jobbet, varav hälften deklareras fel.

3,8 miljoner skattebetalare kan få pengar tillbaka i april, bara man är snabb, kryssar i de förtryckta uppgifterna och godkänner digitalt och har anmält ett konto dit Skatteverket kan skicka återbäringen, enligt myndigheten.

Men många vill och kan behöva göra ändringar i sin deklaration. Vanligaste avdraget deklaranterna vill göra handlar om resor till och från jobbet.

Många resefel

Runt 930 000 svenskar gör reseavdraget årligen, varav omkring hälften deklarerar fel. Vanligaste felet är att tidsvinsten för att använda bil i stället för kollektivtrafik inte är minst två timmar, enligt Skatteverket som nu tagit fram en tjänst på sin hemsida för att få ner andelen fel.

Andra vanliga felkällor i deklarationen är bostadsförsäljningar, över 90 procent redovisar fel, och aktieförsäljningar där över 50 procent deklarerar fel. Även här har Skatteverket tagit fram bättre hjälptjänster på sin hemsida.

Många snabbt ute

Tisdag morgon öppnar deklarationsdörren och redan första dygnet deklarerade i fjol omkring 600 000 svenskar.

Några av nyheterna i årets deklaration är höjd gräns för avdrag för resor till och från jobbet, från 10 000 till 11 000 kronor. Vid bostadsförsäljningar får man nu begära uppskov med hela vinsten och vid köp av billigare bostad får man göra ett större uppskov än tidigare. Dessutom har rut-avdraget utvidgats till att även gälla reparation och underhåll av vitvaror i hemmet.