Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Strömstads Tidning
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Finansminister Magdalena Andersson (S) presenterar vårändringsbudgeten under en pressträff i Rosenbad i Stockholm.

Skattesänkningar rivs inte upp

Finansminister Magdalena Andersson (S) kallar vårbudgeten för bred mittenpolitik.

Vårändringsbudgeten är det första resultatet av det nya budgetsamarbetet mellan S, MP, C och L.

Vänsterpartiet, som dumpats som samarbetsparti, anklagar S för att göra en högersväng och varnar för ökade klyftor i samhället.

Finansministern tycker dock inte att hon är på väg att svika sina S-väljare.

- Jag ser väldigt mycket i den här budgeten som vi i S gick till val på, säger hon.

Andersson pekar bland annat på mer pengar till skolan och på att investeringsstödet för bostadsbyggandet blir kvar.

Mycket till klimatet

Vårändringsbudgeten innebär en del förändringar jämfört med den budget riksdagen antog före jul för 2019. Den byggde på Moderaternas och Kristdemokraternas budgetförslag.

Vårändringsbudgeten innehåller satsningar för sammanlagt 4,5 miljarder kronor.

Omkring två miljarder går till klimat och miljö. Arbetsgivaravgifter sänks, framför allt för unga under 18 år. Ytterligare ett exempel är att nära en halv miljard satsas på fler lärarassistenter i skolan.

Satsningarna är finansierade med bland annat högre miljöskatter och olika besparingar. Till exempel blir flygskatten kvar.

Skyller på M och KD

Finansministern skyller på M och KD för att det bara blev satsningar för 4,5 miljarder kronor. Hon pekar på att de drev igenom skattesänkningar för 20 miljarder kronor som inte går att ta tillbaka nu.

Andersson understryker också att de skattesänkningarna ger en helt annan fördelningspolitisk profil än vad regeringen hade under förra mandatperioden.

- Då var det tydligt så att de som hade lite mindre resurser i plånboken var de som fick mest i budgetarna, säger hon.

Blir kvar

Allt tyder på att det nya jobbskatteavdraget och den senaste höjningen av gränsen för när statlig inkomstskatt ska betalas bli kvar även i kommande budgetar.

- Både L och C har gått till val på de skattesänkningarna så möjligheten att reversera det i framtida budgetförhandlingar bedömer jag som ganska liten, säger Magdalena Andersson.

Att årets skattesänkningar blir kvar är Centerns ekonomisk politiske talesperson Emil Källström övertygad om.

- Det skulle förvåna mig storligen om de inte låg kvar, säger han.

Värnskatten ska bort

Vårändringsbudgeten genomför några av de 73 punkter som finns med i det politiska program S. MP, C och L kommit överens om.

Nästa år ska den särskilda inkomstskatten för höginkomsttagare, värnskatten, tas bort.

Finansministern uppger att det inte är något som S velat, men att man var tvungen att gå med på det för att få med L i samarbetet.

- Vi kommer naturligtvis att kämpa för att förbättra för människor som har lägre inkomster, säger hon.

Höjd pension

I det nu avslutade budgetsamarbetet med V gjordes en rad höjningar av bidrag och ersättningar riktade mot ekonomiskt svaga grupper. Den typen av förslag är det ont om i 73-punktsprogrammet.

Andersson pekar på att programmet däremot innehåller höjda pensioner för dem med låga pensioner och sänkt skatt på pension.

Hon pekar även på att en grön skatteväxling ska genomföras. Där finns, enligt henne, möjlighet att göra skatteförändringar som ger en bättre fördelningspolitik.

Räcker pengarna?

Andersson kan inte bedöma om det kommer att finnas pengar över till andra satsningar när 73-punktsprogrammet har genomförts.

- Vi får i första hand fokusera på att genomföra det vi presenterat i 73-punktsprogrammet. Hur det sedan kommer att se ut i slutet av mandatperioden, det återstår att se, säger hon.

Utöver förslagen i vårändringsbudgeten kommer flera förslag som finns med i M:s och KD:s budget att genomföras under detta år.

Till exempel ska taket för rutavdraget åter höjas till 50 000 kronor och avdragsrätt för gåvor till ideell verksamhet återinföras.