Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Strömstads Tidning
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson och Oscar Sjöstedt, ekonomisk-politisk talesperson (SD).

SD röstar på M+KD-budget

Sverigedemokraterna kommer att stödja Moderaternas och Kristdemokraternas gemensamma budgetförslag.

Brasklappen är att SD ännu inte sett slutprodukten i utskottet, men den genomgång partiet har gjort av M-motionen gör att de landar i slutsatsen att de kan stödja den.

Rättsväsende, försvar, migration och sjukvård är områden SD tittat särskilt noga på. De egna satsningarna respektive besparingarna är större på dessa områden men M-motionen är ändå bättre än regeringens övergångsbudget, enligt partiets talesperson Oscar Sjöstedt (SD).

Skattesänkningarna som M föreslår "kan SD leva med ", enligt Sjöstedt, även om SD helst velat rikta dem mer mot låginkomsttagare. Däremot är partiet kritiskt till att försämra arbetslöshetsförsäkringen, där SD vill höja taket.

- Vi noterar att det inte finns några skarpa förslag i reservationen, säger Sjöstedt.

Ser problem

Partiledare Åkesson:

- Jag har sett två stora problem. De har plockat bort två miljarder från äldreomsorgen, men det har man tydligen plockat bort nu. Det andra är försämringen av arbetslöshetsförsäkringen, men vi utgår ifrån att man inte gör några skarpa förändringar där.

S kritiserar att M och KD lägger en egen reservation. Men något nytt motdrag har de inte ännu.

M och KD har under hösten förvarnat om en gemensam reservation, ett budgetförslag, som kan hota budgeten från övergångsregeringen. På torsdagens möte i riksdagens finansutskott lade M och KD fram den.

Flygskatt bort

Flygskatten tas bort nästa sommar om budgetförslaget från M och KD får stöd i riksdagens budgetvotering nästa vecka, erfar TT. Det fanns också med i M:s egen motion.

- Vi gör det här för att Sverige har problem som inte kan vänta. Vi behöver stärka polisen, korta vårdköerna och göra det mer lönsamt att arbeta. Vi lovade våra väljare det och nu lägger vi fram förslagen, säger Elisabeth Svantesson, moderat ordförande i utskottet.

De stora posterna i M+KD-förslaget är sänkningar av inkomstskatt och för pensionärer (även övergångsbudgeten innehåller sänkning av pensionärernas skatt), på omkring 20 miljarder kronor.

Görbara förslag

Elisabeth Svantesson säger att detaljerna i reservationen redovisas på måndag. Hon förstår inte kritiken från S om att det skulle bli svårt att styra landet med M+KD-förslaget som bas.

- Det här kallas demokrati, riksdagen är nyvald sedan september, här i riksdagen ligger finansmakten och här kan alla partier lägga fram sin politik, vad man lovat sina väljare och vad som är bra för Sverige, säger Svantesson.

Hon understryker att M och KD har försäkrat sig om att förslagen som läggs verkligen är genomförbara, de är beredda i vanlig ordning.

Får M och KD stöd av SD vinner de, förutsatt att Centern och Liberalerna inte bestämmer sig för att rösta med S och Miljöpartiet på övergångsregeringens budget. SD ska ge besked om hur de ställer sig under torsdagen.

- Jag vet inte om man ska tolka Moderaterna och Kristdemokraterna, att de går fram skarpt nu, som att de själva har gett upp hoppet om att sitta i regering och att de i stället vill styra från baksätet med hjälp av Sverigedemokraterna, säger Fredrik Olovsson, vice ordförande finansutskottet och talesperson för S i budgetfrågor i riksdagen.

Motdrag kan komma

Ett motdrag som skulle kunna stoppa M+KD-förslaget är om C och L bestämmer sig för att rösta på övergångsregeringens budget, som del i förhandlingarna med S och MP om en ny regering. Hittills har de sagt att de ska rösta på sina egna motioner först och sedan avstå i slutvoteringen. Håller de fast vid det blir reservationen från M och KD rikets budget för 2019, om SD stödjer den i slutvoteringen.

Olovsson säger att det inte är han som förhandlar med C och L. Han hade inte något alternativförslag med sig till finansutskottets möte. En röst på övergångsregeringens budget, oavsett vilken regering som kommer sedan, ger störst möjligheter för en regering att lägga en ändringsbudget snabbt och sätta sin prägel på politiken, enligt Olovsson.