Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Erik Ullenhag och Nyamko Sabuni under Liberalernas turné med utfrågning av partiledarkandidaterna. Arkivbild.

Sabuni utsedd till Liberalernas huvudkandidat

Liberalernas valberedning föreslår att Nyamko Sabuni blir ny partiledare. Nomineringen grundas bland annat på att en stor majoritet av länsförbunden ställt sig bakom henne.

Valet stod mellan de tidigare ministrarna Nyamko Sabuni och Erik Ullenhag, de två kvarvarande kandidaterna efter att riksdagsledamoten Johan Pehrson hoppat av partiledarstriden i helgen.

Valberedningen ger sin motivering till valet i en debattartikel i Svenska Dagbladet: "Nomineringarna ger ett tydligt stöd för Nyamko Sabuni; 18 av de 21 länsförbunden har nominerat henne samt Liberala studenter. Valberedningen anser att Nyamko Sabuni har de kvalifikationer som krävs för att lyfta och skapa ny kraft inom vårt parti" skriver valberedningen som också pekar på att Sabuni "i sin roll som minister visat påtagligt politiskt mod".

Oenig valberedning

Valberedningen var inte enig i sitt beslut och skriver i SvD att "två ledamöter, Monica Brohede Tellström och Joakim Rönnbäck, har utifrån bland annat Stockholms läns och Liberala ungdomsförbundets nomineringar, gjort en annan bedömning och reserverat sig till förmån för Erik Ullenhag".

"Ses på landsmötet"

Erik Ullenhag vill inte kommentera valberedningens nominering eller vad den innebär för hans fortsatta kandidatur.

Ullenhag hänvisar i stället till ett inlägg han publicerade på Facebook efter valberedningens besked – en utläggning om hans syn på partiets framtid som avslutas med orden: "Vi ses på landsmötet!"

Partiledarfrågan avgörs av 183 ombud på Liberalernas extra landsmöte som hålls på fredag.

Ombuden representerar de olika förbunden, men omröstningen är sluten och ombuden är fria att rösta på vilken kandidat de vill. Flera har redan meddelat att de kommer lägga sin röst på Ullenhag i stället för Sabuni, i strid med sina länsförbund.