Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Erik Ullenhag, Nyamko Sabuni och Johan Pehrson på en av de utfrågningar som hållits med partiledarkandidaterna runt om i landet. Arkivbild.

Sabuni samlar stöd i L:s partiledarstrid

Nyamko Sabuni samlar stöd hos allt fler förbund i Liberalerna. Men än har inte de tunga distrikten sagt vem de vill ha som ny partiledare efter Jan Björklund.

Nu ramlar den ena partiledarnomineringen efter den andra in till Liberalernas valberedning. Flera av förbunden ute i landet har rådgivande medlemsomröstningar och hittills har de flesta landat i att Nyamko Sabuni fått störst stöd följd av Erik Ullenhag, och så Johan Pehrson en bra bit bakom de två favoriterna.

Till exempel är Nyamko Sabuni favorit i Jönköpings län, Östergötland och Gävleborg, medan Erik Ullenhag nominerats av Uppsala län. Men på många håll är det mycket jämnt mellan de två och medlemmarna är splittrade.

Tre tunga

Även om Nyamko Sabuni nominerats av flest förbund, är det tre förbund som väger allra tyngst. Stockholm, Västsverige och Skåne har drygt hälften av ombuden på det extra landsmöte som avgör partiledarstriden den 28 juni.

Västsverige kommer att presentera resultatet av sin rådgivande medlemsomröstning på fredagen och spika nomineringen på ett möte på söndag. Även Skåneliberalerna har ett möte på söndag.

I Stockholmsområdet pågår möten och omröstningar i olika lokalföreningar för fullt, men först på tisdag, den sista dagen att meddela valberedningen sitt beslut, kommer förbundsstyrelsen att bestämma sig.

Fria ombud

Valberedningen kommer därefter att presentera sitt förslag till ny partiledare, men det är inte alls säkert att det blir den personen som väljs.

Avgörandet har de 183 ombuden på det extra landsmötet och där är omröstningen hemlig. Även om de rekommenderats att rösta som majoriteten i deras förbund vill, är ombuden i slutändan fria att rösta på vilken partiledarkandidat de vill.