Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Nasra Ali, ordförande för S-studenter, Philip Botström, ordförande för SSU, socialminister Annika Strandhäll (S) och finansminister Magdalena Andersson (S) vid Socialdemokraternas presskonferens om psykisk ohälsa.

S vill öka arbetet mot psykisk ohälsa

Socialdemokraterna lovar flera åtgärder för att stärka arbetet mot ungas psykiska ohälsa. Landstingen ska tillföras 250 miljoner kronor för att öka tillgängligheten och stärka både den specialiserade psykiatrin, Bup och vårdcentraler.

- Psykisk ohälsa är vår tids snabbast växande folksjukdom och särskilt oroande är ökningen bland barn och unga, säger socialminister Annika Strandhäll (S) på en presskonferens.

En åtgärd som S föreslår är att dagens Elevhälsan inte bara ska screena för fysisk hälsa utan också på psykisk hälsa. Socialstyrelsen och Skolverket föreslås få i uppdrag att ta fram ett program för detta. Målet är att inga barn och unga ska må dåligt utan att snabbt få hjälp.

- Du ska inte behöva vänta en dag för länge, oavsett om det är halsfluss eller en depression, säger Strandhäll.

Finansminister Magdalena Andersson (S) framhåller att hela samhället förlorar när psykisk ohälsa drabbar människor och förhindrar unga att nå sin potential.

Förutom de 250 miljonerna till landstingen föreslås 25 miljoner kronor till att utveckla dagens digitala ungdomsmottagning (UMO).

Socialdemokraterna vill också ge i uppdrag till Socialstyrelsen och Skolverket att utarbeta ett program för att bättre förebygga självmord. Självmordslarm ska betraktas som en pågående olycka eller del av sjukdom och därför ska både polis, ambulans och räddningstjänst larmas. I dag är det bara polisen.