Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven och partiets arbetsmarknadspolitiska talesperson Ylva Johansson presenterar nya förslag kring arbetskraftsinvandringen under en pressträff på partikansliet i Stockholm.

S-utspel om arbetsinvandring får kritik

Socialdemokraterna vill strama åt reglerna för lågkvalificerad arbetskraftsinvandring. Alliansen och Svenskt Näringsliv är kritiska.

Socialdemokraterna lovar att införa ett nytt system för invandring av utomeuropeisk arbetskraft om de vinner valet.

- Om det finns människor i Sverige som kan utföra jobben så är det onödigt att hämta hit arbetskraft från andra sidan jordklotet, säger statsminister Stefan Löfven (S).

Löfven pekar på att 40 procent av dagens arbetskraftsinvandring är lågutbildad arbetskraft i yrken där det inte finns någon arbetskraftsbrist. Till exempel städare och diskare.

Samtidigt finns det långtidsarbetslösa och nyanlända här som behöver enkla jobb.

Ska sätta stopp

Löfven hävdar också att arbetskraftsinvandrare inte sällan tas hit av skrupellösa arbetsgivare som utnyttjar människor.

Enligt statsministern är det dåligt för integrationen, svensk ekonomi och den svenska modellen.

- Det är därför vi ska sätta stopp för detta, säger Löfven.

Migrationsverket beviljade förra året knappt 14 000 arbetstillstånd för arbetstagare som ansökte från utlandet. Av dem handlade knappt 4 600 om jobb med krav på bara kortare utbildning eller introduktion. De allra flesta var bärplockare eller plantörer.

Vill ha prövning

Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) uppger att Sverige i dag har de mest generösa reglerna i hela OECD.

S vill nu återinföra någon typ av myndighetsprövning av om det verkligen finns en brist på kompetens som motiverar arbetskraftsinvandring på ett visst område.

Johansson betonar att facket inte ska få bestämma.

- Vi vill inte ge facken vetorätt, det ska vara en myndighet som beslutar, säger Ylva Johansson.

Hon tillägger dock att det inte hindrar att myndigheten tar in synpunkter från fackliga organisationer.

Vill ha försörjningskrav

S vill bland annat också införa försörjningskrav för de anhöriga som arbetskraftsinvandraren tar med sig till Sverige. I dag har de rätt till socialbidrag om de inte kan försörja sig själva, påpekar arbetsmarknadsministern.

Socialdemokraterna har den senaste tiden flaggat för att man vill strama åt arbetskraftsinvandringen. Det har väckt kritik och anklagelser om att S använder sig av SD-retorik.

Löfven avfärdar kritiken. Han betonar att det inte handlar om varifrån människor kommer, utan att det är onödigt att hämta arbetskraft från andra sidan jordklotet.

Alliansen kritisk

Nuvarande regler för arbetskraftsinvandring infördes 2008 av dåvarande Alliansregering tillsammans med Miljöpartiet. På frågan om hur Socialdemokraternas nya vallöften påverkar det rödgröna samarbetet, svarar Löfven:

- Jag utgår från att de allra flesta vill ha ordning och reda på den svenska arbetsmarknaden.

Liberalerna, Kristdemokraterna och Centern var snabbt ute och kritiserade S-utspelet. De varnar för att svenska företag får det ännu svårare att klara sin kompetensförsörjning.

Centerledaren Annie Lööf anklagar Löfven för att sprida bilden av att företagare fuskar och att arbetskraftsinvandring hotar svenska jobb.

"Är ovärdigt"

- Det är både ovärdigt och direkt felaktigt. Arbetskraftsinvandringen är 0,3 procent av sysselsättningen i Sverige. Det är barockt att S säger att detta är ett hot, säger Lööf.

- Att påstå att de 130 städare som kommit hit i år är ett hot mot svenskars jobb är både populistiskt och ovärdigt.

Svenskt Näringslivs vd Carola Lemne tycker att Socialdemokraternas syn på arbetsgivare som rekryterar medarbetare med lägre utbildning är anmärkningsvärd. "Att likställa det nuvarande systemet för arbetskraftsinvandring med ett slavliknande system är bara unken retorik", skriver hon.