Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Finansminister Magdalena Andersson och statsminister Stefan Löfven presenterar Socialdemokraternas valmanifest och föreslår en extra veckas ledighet för föräldrar vid skollov, studiedagar eller terminsstart.

S presenterar valmanifest

Socialdemokraterna kommer med ett nytt, stort vallöfte när partiet presenterar sitt valmanifest. Totalkostnaden för S-löftena väntas bli en bit under 50 miljarder kronor.

Socialdemokraterna presenterar under tisdagseftermiddagen sitt valmanifest. Det kommer att innehålla en rad olika vallöften som utfärdats det senaste halvåret. Därutöver väntas åtminstone ett nytt, stort löfte. Aftonbladet rapporterade i måndags att det handlar om en miljardsatsning för att underlätta för familjer.

Den totala kostnaden för att förverkliga alla förslag i valmanifestet beror på hur man räknar.

Inte spendera allt

Finansminister Magdalena Andersson (S) bedömde vid regeringens budgetmöte på Harpsund att det finns ett utrymme för att öka statens utgifter med 98 miljarder kronor till 2022.

Men Andersson varnade för att spendera för mycket av den summan på vallöften. Hon uppgav att notan för vallöftena kommer att vara "betydligt mindre" än 50 miljarder kronor. Därmed kan notan komma att bli ungefär den samma som 2014, omkring 40 miljarder kronor.

Därutöver finns satsningar för 2019 och 2020 som redan är inlagda i statsbudgeten. Även de benämns ofta som vallöften.

Till exempel har S lovat att höja de årliga statsbidragen till kommuner och landsting med 20 miljarder kronor till 2022. Halva denna summa fanns redan med i budgetpropositionen som presenterades förra hösten.

Även till exempel höjda anslag till polisen och sänkt skatt för pensionärer i två steg, 2019 och 2020, finns med i budgeten.

Till skillnad från de andra partierna kommer S att redovisa en samlad beräkning för hur mycket partiets vallöften kostar. Det görs i två tabeller.

Näst sist ut

Den ena innehåller satsningar jämfört med 2018 års nivå som redan finns inplanerade i statsbudgeten för de kommande åren.

Den andra tabellen innehåller vallöften som inte finns inlagda i budgeten och som därmed tar reformutrymmet fram till 2022 i anspråk.

Socialdemokraterna är näst sist med att presentera sitt valmanifest. Sist är Sverigedemokraterna som håller presskonferens på onsdagen.

Allianspartierna har i detta val inget gemensamt valmanifest. De har i stället sammanställt ett antal förslag de är överens om i ett dokument som kallas "Alliansens reformagenda". Det innehåller dock inga beräkningar av vad agendan kostar att genomföra.