Så vet du om det är dags att byta jobb

Många drömmer om att byta jobb – och det blir allt vanligare att folk faktiskt vågar ta steget. Hur vet man att det är dags att gå vidare?

ANNONS
|

Den nya arbetsmarknaden kännetecknas av frihet och flexibilitet. Få drömmer om att vara kvar på samma arbetsplats hela livet.

– Jag tror att det generellt finns en tendens att man tänker till mer i dag. Vad ska jag göra med mitt liv, vad blir jag glad av och vad engagerar mig? Man funderar över sina egna drivkrafter på ett högre plan och den nytta man utför, säger Mirja Holmberg, rekryterare på konsultfirman Harvey Nash.

– Sen är också frågan ”what's in it for me?” tydligare i den yngre generationen, och jakten på självuppfyllelse och krav på ständig kunskapsutveckling och inspiration driver denna trend. Att stanna tre år på ett ställe kan vara oceaner av tid, fortsätter hon.

ANNONS

”Får reflektera över sina livsval”

Men hur vet man att det är dags att gå vidare då?

Att då och då känna lite ångest när helgen lider mot sitt slut kan nog de flesta känna igen sig i – men om du varje söndag känner ångest inför den nya arbetsveckan kanske du bör fundera över varför du har det.

– Det ska vara roligt att gå till jobbet, du ska ha engagemang för ditt företag och dina arbetsuppgifter. Du ska stå bakom företagets kultur och värderingar och känna att din potential kommer till sin rätt.

Så kan du påverka din pension.

Harvey Nash jobbar mycket med search och uppsökande rekrytering, vilket ofta också kan vara en utlösande faktor tror Mirja Holmberg:

– Vi kontaktar kandidater som inte aktivt söker jobb. I samtal med oss ges man möjlighet att stanna upp och reflektera över sina livsval. Även om det inte blir det jobb man har fört dialogen kring kan det sätta igång tankar om att byta till ett annat jobb.

Glöm inte åren efter arbetslivet

Med tanke på hur stor del av våra liv som ägnas åt jobbet är det viktigt att vi trivs och mår bra av det. Men vi behöver också tänka på åren efter arbetslivet.

Vi lever allt längre, samtidigt som den allmänna pension vi får av staten minskar som andel av den totala pension vi får. I och med detta blir tjänstepensionen och det privata pensionssparandet allt viktigare.

ANNONS

Enligt en Novus-undersökning gjord på uppdrag av Skandia anser en majoritet av svenskarna att en pension på motsvarande 80 procent av sin slutlön är rimligt.

– För att uppnå de nivåerna är det viktigt framför allt för de yngre generationerna att ta större ansvar för sitt pensionssparande än man kanske gjort tidigare. Säkerställ att din arbetsgivare betalar tjänstepension. Om du är anställd i eget aktiebolag kan du teckna tjänstepension via det. Oavsett är såväl tjänstepension som privat pensionssparande viktigt för din framtid, säger Mattias Munter, pensionsspecialist på Skandia.

Hur mycket vill du själv ge dig i framtida lön? Räkna här.

Tänk på att en investering i finansiella instrument alltid är förknippad med en risk. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. Det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Vid produkter med garanti kan du dock aldrig få lägre än det garanterade beloppet.Informationen i denna artikel ska inte i något avseende betraktas som ett råd inför tilltänkta investeringar eller andra transaktioner. Du ansvarar själv fullt ut för dina investeringsbeslut och du bör därför alltid ta del av detaljerad information innan du fattar ditt beslut om en investering. Du kan alltid få råd om placeringar anpassade efter din finansiella situation frånen rådgivare.

ANNONS