Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Annie Lööf (C).

Sänkt och slopad arbetsgivaravgift för unga

Arbetsgivaravgiften för unga under 18 år sänks från 1 augusti och slopas helt 2020. Det är ett resultat av Centerpartiets förhandlingar med regeringen om vårändringsbudgeten för 2019.

Uppgörelsen innehåller två delar. Den ena rör unga under 18 år. För dem sänks arbetsgivaravgiften från 1 augusti till 10,21 procent. Från årsskiftet 2020 slopas den helt

Den andra delen gäller sänkt arbetsgivaravgift till 10,21 procent för enmansföretagare som anställer sin första medarbetare. Här tog M/KD-budgeten bort enskilda firmor, vilket regeringen nu lägger tillbaka. Dessutom förlängs satsningen från ett till två år.

Ett ingångsavdrag

Från 2020 införs även Centerns ingångsavdrag, som innebär att arbetsgivaravgiften tas bort de två första åren när man anställer någon som är ny på arbetsmarknaden. Det innebär till exempel att 17-åringen som hunnit fylla 18 år 2020 ändå får slopad arbetsgivaravgift det andra året, om personen är ny på arbetsmarknaden.

Lyssnat på kritiken

Alliansregeringens slopade arbetsgivaravgifter för unga kritiserades för att vara för generella och dyra.

- Vi har lyssnat på forskarna, så dels har vi en snävare målgrupp, dels så har vi ett tak på lönenivån upp till 25 000 kronor i månaden. Det ska vara mer träffsäkert nu så att det träffar unga, nyanlända och långtidssjukskrivna, säger Annie Lööf.

Regeringens vårbudget presenteras den 10 april.