Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Ett ryskt jaktplan flög så nära som 20 meter från ett svenskt signalspaningsplan tidigare i veckan.

Rysk ambassadör kallas till UD

Ett ryskt stridsflygplan flög tidigare i veckan mycket nära ett svenskt signalspaningsplan. Nu kallas Rysslands ambassadör i Stockholm till utrikesdepartementet.

- UD ser allvarligt på händelsen. Rysslands ambassadör har kallats upp till UD och kommer på måndagen att tas emot av chefen för UD:s enhet för europeisk säkerhetspolitik, säger Diana Qudhaib, departementets presskommunikatör.

Incidenten inträffade i början av veckan i internationellt luftrum, då det svenska signalspaningsplanet enligt Försvarsmakten var på rutinuppdrag över Östersjön. Det befann sig mellan Gotland och Baltikum när ett ryskt jaktplan, ett SU-27, lyfte från Kaliningrad, flög ifatt det svenska planet och kom så nära som 20 meter.

Försvarsminister Peter Hultqvist (S) har tidigare konstaterat att händelsen var allvarlig.

- Ryssarna vill markera dominans och närvaro. Men det finns ingen nödvändighet för dem att göra på det här sättet, det är enbart provocerande och farligt. Det finns ingenting som motiverar att de agerar så här mot våra flygplan, sade han till TT i fredags.

Samtidigt sade försvarsministern då att incidenten inte skulle komma att leda till några diplomatiska markeringar från svensk sida. Att offentliggöra händelsen var tillräckligt, ansåg Hultqvist.