Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Riksbankschef Stefan Ingves. Arkivbild

Riksbanken skjuter på räntehöjning

Riksbanken lämnar styrräntan oförändrad på rekordlåga minus 0,50 procent och senarelägger nästa räntehöjning i en ny prognos. Beskedet var väntat, men kronan tappar höjd ändå.

Riksbankens direktion siktar nu på att höja styrräntan mot slutet av året. Det kan jämföras med bedömningen på direktionens möte i februari, då siktet ställdes in på att höja räntan i juli eller september.

Riksbanksledningen motiverar beskedet att skjuta på räntehöjningen med att den underliggande inflationen varit svagare än väntat. Det reser frågetecken i styrkan i inflationsutvecklingen, enligt banken.

Mot slutet av året

"För att inflationen ska vara nära målet även framöver behövs ett fortsatt stöd från penningpolitiken. Direktionen har därför beslutat att lämna reporäntan oförändrad på −0,50 procent och bedömer att räntan börjar höjas mot slutet av året, vilket är något senare än i tidigare prognos", skriver banken i ett pressmeddelande.

Som vanligt på senare tid reserverade sig vice riksbankschef Henry Ohlsson mot beslutet. Han ville höja styrräntan redan nu med 0,25 procentenheter.

Han får medhåll av en del bedömare.

- Jag hade önskat att man tog sig bort från minusräntan. Om Riksbanken fortsätter på den inslagna vägen riskerar direktionen hamna i en situation där man inte hinner få upp räntan innan svensk ekonomi faller tillbaka, säger Anna Öster, chefsekonom på Länsförsäkringar.

Trots att beskedet var väntat blir det allt svårare för utomstående att förstå vad riksbanken väger in i sitt beslutsfattande, enligt Öster.

- De lägger stor vikt vid att den underliggande inflationen inte riktigt når upp till förväntningarna och att de anser att det är ett bra mått för hur inflationen kommer utvecklas framöver. Men det är inte längre helt uppenbart vad direktionen tar med i sina beräkningar, deras så kallade reaktionsfunktion, vad de väger in i besluten.

Kronan tappar

Reaktionerna på räntemarknaden efter beskedet var begränsade. Räntan på en tioårig statsobligation sjönk med 0,01 procentenheter efter beskedet, till 0,77 procent.

Den redan pressade svenska kronan tappade dock fem öre mot dollarn och fyra öre mot euron på valutamarknaden.

Riksbanken sänker i samband med beskedet sin prognos för BNP-tillväxt i år till 2,6 procent, från tidigare bedömning på 2,8 procent. Nästa år höjs prognosen till 2,0 procent, mot 1,8 procent.

Enligt bankens nya ränteprognos väntas styrräntan ligga på –0,13 procent i genomsnitt andra kvartalet 2019 för att stiga till 0,42 procent ett år senare. Det kan jämföras med tidigare prognos på –0,02 respektive 0,49 procent.