Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Henrik Holgerson (till vänster) och Johan Glans äger tillsammans Hälle Byggvaror och är två välkända ansikten för Strömstadsborna.

Resan från Hälle: Från såg till bygghandel

För fyra år sedan gick flyttlasset från Hälle in till Strömstad. Det lilla sågverket, som allt började med, är inte längre en del av verksamheten. I stället har Hälle Byggvaror byggt upp en stor komplett butik för byggvaror och byggmaterial.

– Det känns som att det finns en del i Strömstad som missat den resa vi har gjort, även om många har koll på att vi numera är en renodlad bygghandel, säger Johan Glans, vd för Hälle Byggvaror.

Läs allt om vad du kan hitta på Hälle Byggvaror här

På Hälle Byggvaror finns ett enormt sortiment av byggmaterial.

I dag finns den stora butiken på Prästängens industriområde, strax öster om Strömstad centrum. Hit kommer dagligen hantverkare, byggföretag och privatpersoner för att göra alla typer av inköp till olika byggprojekt. Men när allt började, med Bengt Karlssons såg i Hälle 1977, såg det helt annorlunda ut.

– Bengt hade ett lantbruk men var även snickare. Så han satte upp ett litet sågverk och det var så allt började. Än i dag är det många i Strömstad som pratar om Hälle såg, berättar Johan.

Behövde bli mer lättillgängliga

Med tiden växte antalet förfrågningar om andra typer av byggmaterial och verksamheten utvecklades så sakteliga. 2005 lämnade Bengt Karlsson över stafettpinnen till dagens ägare Johan Glans och Henrik Holgerson.

– Sedan dess har omsättningen gått upp stadigt. 2009 fick vi med oss den stora inköpsorganisationen Bolist i ryggen och 2015 gjorde vi den viktiga flytten från Hälle in till Strömstad. Vi behövde helt enkelt bli mer lättillgängliga för våra kunder, förklarar Johan.

Ökade omsättningen med 50 procent på ett år

Hälle Byggvarors mål är att vara en så komplett bygghandel som möjligt.

Under det första året inne i Strömstad höjde Hälle Byggvaror omsättningen med drygt 50 procent. I dag har företaget ett enormt lagersortiment med allt Strömstadsborna kan behöva för olika byggprojekt. Här finns – förutom trävaror – material för golv och tak, isolering, fönster, dörrar, målarfärg och mycket annat.

– På hösten handlar det mycket om takomläggningar och fönsterbyten. Så kommer det vara så länge vädret är okej. Sedan brukar inomhusprojekten ta över med renoveringar, tapetsering och målarjobb. På våren och sommaren är det altanbyggen som dominerar.

Om man har funderingar kring ett projekt, hur mycket kan ni hjälpa till där?

– Det går jättebra att som privatkund bolla med oss. Vi kan ge konstruktions- och byggråd och sitter på mycket kunskap och lång erfarenhet. Altaner är något som folk gärna bygger själva men ofta vet man inte riktigt vad som behövs och hur man ska börja, då kan vi hjälpa till. Vi vill hålla en väldigt hög servicenivå och tycker om att lösa alla typer av utmaningar.

"Genuin och lokal anknytning"

Hälle Byggvaror är alltså en del av Bolist-kedjan som består av 200 oberoende bygg och järnhandlare över hela landet. Förutom att Johan Glans och gänget får möjligheten till lägre inköpspriser så styr de själva sin verksamhet lokalt.

– Det gör att vi kan ha kvar den genuina och lokala anknytningen och i grunden fortsätta i samma anda som när allt en gång startade. Vi anpassar oss efter vad folket i trakten vill ha, skulle vi sakna något så tar vi hem det. Och så har vi egen kranbil för att kunna vara så flexibla som möjligt. Vill man hämta själv finns släpkärror man kan låna. Servicen är väldigt viktig för oss, avslutar Johan.