Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Under maj såldes nästan 10 000 bostadsrätter i Sverige, det högsta antalet försäljningar sedan Hemnet började göra mätningar 2013. Arkivbild.

Rekordmånga bostäder såldes i maj

Antalet bostadsförsäljningar nådde en rekordnivå i maj.

Stillastående bostadspriser och utdragna bostadsaffärer har resulterat i ett rekordhögt utbud på bostadsmarknaden. Men under maj syns tecken på en piggare marknad, enligt Hemnet som tagit fram försäljningsstatistiken.

- Det vi ser nu är att det rullar på rätt bra med försäljningar, säger Erik Holmberg.

Kommer överens

I maj fanns cirka 24 000 bostadsrätter och cirka 17 000 villor till salu på Hemnet.

Under månaden såldes 9 930 bostadsrätter och 5 713 villor. Det är de högsta siffrorna som Hemnet noterat sedan deras mätningar startade 2013.

Antalet bostadsrättsförsäljningar ligger sex procent över den senaste toppnoteringen från i oktober i fjol.

Utbudet är en delförklaring, men det handlar också om att köparna och säljarna börjat anpassa sig till det rådande marknadsläget.

- Köparna anammar det nya prisläget ganska snabbt, medan säljarna ligger kvar längre i de gamla priserna. Nu verkar det som att både säljare och köpare i högre utsträckning accepterar prisbilden, säger Erik Holmberg.

Ökar i Stockholm

Bankernas striktare kreditgivningsregler och hårdare amorteringskrav har slagit allra mest mot bostadsmarknaden i Stockholm då priserna generellt är högre i huvudstadsområdet, enligt Erik Holmberg.

- Prisnedgången har inte varit större i Stockholm, men däremot har försäljningsvolymerna gått ner för att man valt att inte sälja när man inte fått det pris man har förväntat sig, säger Erik Holmberg.

Något som sticker ut särskilt i majstatistiken är att försäljningsvolymerna ökar även i Stockholm, även om han ännu inte vill kalla det ett trendbrott.

- Vi har sett höga försäljningsvolymer i riket i stort under hela 2019. Nu ser vi det även i Stockholm som legat lite efter, säger Erik Holmberg.