Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Volvokoncernens vd Martin Lundstedt. Arkivbild.

Rekordår för Volvo – höjer utdelningen

Lastbilstillverkaren Volvo höjer utdelningen till aktieägarna, och redovisar en kraftigt höjd orderingång i samband med delårsrapporten.

- Det är också det bästa kvartal fyra som har genomförts och det som gläder mig är att vi fortsätter att kunna öka våra leveranser i princip i alla affärsområden, inte minst då lastbilar och anläggningsmaskiner, säger Martin Lundstedt.

För fjärde kvartalet redovisar Volvo en vinst före skatt på 6 757 miljoner kronor. Det kan jämföras med vinsten på 6 358 miljoner kronor samma period året före.

Analytiker hade i genomsnitt räknat med en vinst på 7 018 miljoner kronor, enligt Reuters sammanställning.

Orderingången steg samtidigt till 69 597 lastbilar, från 53 950 lastbilar. Omsättningen uppgick till 91 749 miljoner kronor, jämfört med 82 559 miljoner kronor ett år tidigare.

TT: Vad tänker du kring framtida efterfrågan och orderingångar?

- Vi höjer prognoserna. Vi har en samlad styrka i världsekonomin för närvarande. 2018 blir ett intressant år där vi är motiverade.

Styrelsen föreslår en utdelning till aktieägarna på 4:25 kronor per aktie, vilket kan jämföras med utdelningen i fjol på 3:25 kronor per aktie.

Analytiker hade i snitt räknat med en höjning av utdelningen till drygt 4 kronor.

Volvo brottades under förra året med flaskhalsar i tillverkningen. Den starka efterfrågan innebär en fortsatt utmaning, men Lundstedt går inte in på några detaljer:

- Efterfrågan är otroligt stark runt om i världen, vi har en samlad uppgång. Det kommer att vara ett fortsatt tryck på detta och det gäller att hitta en balans på orderbok och leveranser, säger Lundstedt.

Martin Lundstedt är nyss hemkommen från Davos, där han närvarade vid en middag med Donald Trump.

TT: Vilka var dina intryck?

- Det var en middag som var liten i ett sammanhang med den amerikanska presidenten. Att Volvo var inbjudna beror på att Volvo är starka i Nordamerika, säger Martin Lundstedt.