Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) vill ha igång nya samtal om höghastighetståg. Arkivbild.

Regeringen: Bråttom med höghastighetståg

Uppgörelsen mellan regeringen, C och L säger att nya stambanor för höghastighetståg ska byggas.

Han ledde förra året samtal om finansiering av de banor som planeras. Men samtalen, mellan regeringspartierna, Allianspartierna och Vänsterpartiet, avbröts före valet. Eneroth avser att omgående bjuda in till en omstart.

I det så kallade januariavtalet, eller 73-punktsprogrammet, nämns höghastighetsbanor. Avtalet är basen för Löfven II-regeringen och budgetkamraterna Centerpartiet och Liberalernas samarbete. I det sägs att nya stambanor för höghastighetståg ska byggas och att den "breda finansieringsdiskussionen" mellan sju riksdagspartier ska återupptas och utgöra utgångspunkten för det fortsatta arbetet med projektet.

Påskynda bygget

- Det avtal som finns nu inkluderar satsningar på nya stambanor, det förbättrar förutsättningarna att få bred uppslutning. Den stora utmaningen är att påskynda bygget, att säkra finansieringen och att kunna ge klartecken inte bara för det som ligger inom den nationella planen för infrastruktur, säger Tomas Eneroth.

- Det är additionell finansiering vi talar om, jag är optimistisk om det.

Liberalerna deltog motvilligt i samtalen förra året och gjorde ingen hemlighet av att de var mycket skeptiska. Men nu står de bakom 73-punktsprogrammet.

TT: Betyder 73-punktsprogrammet att ni har ändrat åsikt?

- Det är jättehäftigt med snabba tåg, men problemet är att det är väldigt dyrt, säger Jan Björklund, men tillägger att om det blir bred enighet om hur de ska betalas kan Liberalerna tänka om.

Han hävdar att skrivningarna i programmet ska läsas med vissa förbehåll.

- Det ska inte läsas som ett skarpt löfte om att bygga för höghastighetståg, det är ett åtagande. Om vi kan bli överens om en finansiering kan det bli av, säger Björklund.

Moderaterna och Kristdemokraterna håller igen på kommentarerna, och vill först se en inbjudan till nya samtal samt mer underlag om hur banorna ska betalas.

Väntar på besked

Mellan 2014 och 2017 arbetade, på regeringens uppdrag, den så kallade Sverigeförhandlingen för att bereda vägen för nya banor. Kommuner och regioner intill de planerade banorna bjöds in för att skriva avtal om att bidra med anslutningar till banorna, bostäder och service, i utbyte mot en snabb utbyggnad. Också av det skälet brådskar det, enligt Tomas Eneroth.

- Det börjar vara ett tag sedan avtal skrevs med Sverigeförhandlingen, kommuner och regioner och kommuner inväntar ju nu besked, därför tycker jag att det är bråttom.