Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Rädda Krokstrands Folkets hus!

DEBATT. Krokstrandsbon Sten Brodén vädjar till politikerna i Strömstad om att ge Krokstrands Folkets hus ett årligt bidrag för att rädda verksamheten.

”Jag är mån om min stund i Krokstrand” Så stod det på de många Volvo Duett och Lada som körde mellan Krokstrand och Strömstad när jag för 30 år sedan flyttade till Krokstrand.

På kulturdebatten i kommunfullmäktige talade tjänstemän och politiker sig varma för att bygga ett kulturhus på Skagerack i Strömstad. Då vill jag påminna om det kulturhus som redan finns i kommunen. Sedan 115 år finns Bohusläns äldsta Folkets Hus i Krokstrand.

När kultursekreteraren Carl Forsberg och kulturutskottets ordförande Hans-Inge Sältenberg hade sina långa anföranden nämndes inte kulturarbetet i Krokstrand vid något enda tillfälle. Det är som om allt ska centraliseras till centrum. Därför måste jag säga något om kulturarbetet i Krokstrand. Någon annan får tala om vad som händer på till exempel Kosteröarna.

Folkets Hus har hela tiden under alla år varit ett levande kulturhus.

När barnen var små ordnades musiklekar och öppet dagis av en förening som hette ”Barngruppen Hinden”. Idrottsföreningen hade lek och idrott i lokalerna när barnen kom i småskoleåldern. Kommunen hade ungdomsgård med biljard och innebandy mm. En grupp bildades som gjorde en insamling för att köpa en filmprojektor ifrån Kungshamn. Så småningom började filmer visas igen genom ”Bio Rollo”. Folkets Hus-föreningen arrangerade gästspel från bland andra Folkteatern och Västanå Teater och naturligtvis levande barnteater. Mellegårdens Skola hade sina avslutningsshower från scenen i Folkets Hus. Olika föreläsningar med olika teman har genomförts. Och mycket mycket mera.

Biografen utvecklades till en digital anläggning av hög klass. Det gjorde det lättare att hantera filmerna och gjorde det möjligt att arrangera direktsänd opera ifrån Metropolitan i New York och ifrån olika scener i Sverige.

Olika arrangörer har genomfört ett 20-tal festivaler med 100-7 000 besökare (tango, världsmusik, rock, kortfilm). Vid samtliga tillfällen har Folkets Hus stått i centrum. Så också i helgen när den andra Stenhuggarfestivalen gick av stapeln. Den startade förra året på Skriveröya och i år gick stafettpinnen över fjorden och den genomfördes under temat ”Höppe kärring – här e bäck!”, ett uttryck som skapades av en stenhuggarhustru, Hildur Johansson, som använde det när det körde ihop sig och blev svårt. Förra året var teatern i centrum och i år var filmen i centrum. Under minimal budget har en kortfilm baserad på dokumentärt material och kvinnliga berättare framställts. Hela årets festivaltema kan sägas vara feministiskt på så vis att kvinnorna i stenriket lyfts fram. Det finns t ex många gruppbilder på stolta stenhuggare med verktyg i händerna men nästan inga bilder på kvinnorna i deras arbete med tvätt, matlagning och allt annat.

Allt detta har genomförts och gjorts möjligt av ideella krafter!

Nu är denna verksamhet hotad. De kommunala bidragen har successivt minskat och det går inte längre att driva verksamheten. De ideella krafterna håller på att ta slut. Styrelsen orkar inte mer.

Kulturen i Krokstrand kan läggas ner! Krokstrand Folkets Hus är navet i hela den kulturverksamhet som byggts upp under årens lopp. Nu hotas den av nedläggning. Och det kan ske redan i höst!

Jag vädjar därför till alla politiker i Strömstad: Ge Krokstrand Folkets Hus ett årligt bidrag som åtminstone täcker kostnaderna för alla myndigheters inspektioner samt ett värmebidrag!

Länge leve Krokstrand Folkets Hus!

Länge leve kulturhuset Skagerack i Strömstad!

Sten Brodén (V)