Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

LO-ordföranden Karl-Petter Thorwaldsson på S-kongressen i Örebro.

Protester utanför S-kongress

Protester mötte ombuden när Socialdemokraterna inledde sin 40:e partikongress. Utanför demonstrerade Hyresgästföreningen mot januariavtalet och Tantpatrullen mot usla pensioner.

- Socialdemokraterna gjorde ju nej till marknadshyror till en av de stora valfrågorna och sedan har man redan förhandlat bort det löftet, säger Kristofer Lundberg, Hyresgästföreningens regionordförande för västra Sverige.

Januariavtalet är den överenskommelse som S gjort med C, L och MP för att kunna behålla regeringsmakten. En av punkterna i avtalet är att reformera hyresmodellen och införa marknadshyror vid nybyggnation.

- Med trycket underifrån från Hyresgästföreningen och fackföreningsrörelsen så tror jag att man kan se till att det rivs upp helt enkelt, säger Lundberg.

- Vi kommer att sätta tre miljoner hyresgäster på fötterna i den här frågan och mobilisera över hela landet.

Inga beslut

S-kongressen ska inte fatta några beslut om januariavtalet eller om marknadshyror eftersom det inte finns någon fri motionsrätt på denna kongress.

- Jag tror att det är förståeligt. Skulle man diskutera det här på kongressen skulle antagligen ombuden köra över partiledningen, säger Lundberg.

Transportarbetarförbundets ordförande Tommy Wreeth är gäst på kongressen. Han förväntar sig en het debatt under den allmänpolitiska debatten om just januariavtalet.

- Man lade ju till debatten ganska sent efter ett visst tryck både utifrån och inifrån, säger han till TT.

Han tror att det är tur att det inte är någon motionsrätt på kongressen.

- Frågar du mig så tycker jag att det är jättekonstigt. Jag är van vid kongresser i vårt förbund och det bygger ju på att medlemmarna motionerar och så debatterar man och så kommer man överens om framtiden utifrån det, säger Tommy Wreeth.

Avgörande punkter

Han har förståelse för att regeringen slöt januariavtalet, men är kritisk till delar av det, framför allt risken för försämrad arbetsrätt.

- Man har gått väldigt långt för att tillmötesgå små partier på väldigt avgörande punkter, säger han.

Det blir svårt att återfå de tappade LO-väljarna med januariavtalet, tror han.

- På kort sikt får man problem. Och hur ska man inför nästa valrörelse visa att man är på väg tillbaka till något annat än det man gjort upp om, eller blir man stämplad som ett mittenparti, säger Tommy Wreeth.

Partiets valanalysgrupp konstaterade i tisdags att partiet måhända behöver förankra sina beslut lite bättre. Partistadgarna ger dock partistyrelsen rätt att avgöra om varannan kongress ska innehålla motioner eller inte.

Usla pensioner

De 350 ombuden får dock en möjlighet att lufta sina åsikter om januariavtalet när kongressen har en allmänpolitisk debatt på fredagskvällen. Inte minst LO:s kritik mot försämrad arbetsrätt, som också finns med i januariavtalet, lär upprepas från talarstolen.

Utanför kongressalen protesterade även pensionärer i rörelsen Tantpatrullen mot usla pensioner.

- Jag har jobbat i 49 år, åkt i ur och skur till mitt jobb och vad fan fick jag för det, på ren svenska, säger Lisbeth Call.

Socialdemokraternas valanalysgrupp konstaterar att partiet uppträtt som pensionssystemets främsta försvarare och därmed hamnat på kollisionskurs med delar av sina väljare.

- Vi kan inte ha fattigpensionärer i ett av Europas rikaste länder, säger Christina Hermansson Placon, en annan medlem i Tantpatrullen.