LO-ordföranden Karl-Petter Thorwaldsson på S-kongressen i Örebro.
LO-ordföranden Karl-Petter Thorwaldsson på S-kongressen i Örebro.

Svårt för S vinna tillbaka LO-väljare

Protester mot marknadshyror och låga pensioner mötte ombuden när Socialdemokraterna inledde sin partikongress. Men någon direkt kritik mot att S ingått januariavtalet hördes inte inne på kongressen.

ANNONS
|

- Vår partiledning har gjort helt rätt och ställt sig på rätt sida av historien, sade ombudet Magnus Johansson, Västmanland, när kongressen höll en allmänpolitisk debatt på fredagskvällen.

Han syftade på den överenskommelse, januariavtalet, som S slutit med C, L och MP för att behålla regeringsmakten och stänga ute SD från inflytande.

Däremot märktes viss oro för att S kan gå för långt åt höger i sin strävan att uppfylla avtalet.

ANNONS

Känner oro

- Det gör ont att en S-ledd regering ska arbeta för utökat antal undantag från turordningsreglerna, sade Moa Sahlin från Stockholm.

Januariavtalet innehåller till exempel ett avskaffade av värnskatten, marknadshyror för nyproducerade bostäder och fler undantag i turordningsreglerna vid uppsägning.

- Jag känner oro för att det inte blir helt lätt att genomföra januariavtalet, sade Meit Fohlin, Gotland.

Åsa Wiklund Lång, Gävleborg, pekade på de tuffa kompromisserna och på att många nu undrar hur långt partiet kan gå utan att förlora sin själ.

Hon uttryckte oro för att den aviserade framtida skattereformen ska leda till stora skattesänkningar.

Ilska från landet

En ilska märktes däremot när det gällde ökade klyftor mellan stad och land. Många talare krävde infrastruktursatsningar och ökad statlig närvaro. Flera var oroade för Arbetsförmedlingens aviserade nedskärningar.

Men även om ingen direkt kritik riktades mot att S ingått januariavtalet i kongressdebatten, så tror Transportarbetarförbundets ordförande Tommy Wreeth att det blir svårt för partiet att återfå tappade LO-väljare.

ANNONS

Även Wreeth har förståelse för att regeringen slöt avtalet, men är kritisk till delar av det. Främst risken för försämrad arbetsrätt.

- Man har gått väldigt långt för att tillmötesgå små partier på väldigt avgörande punkter, säger han till TT..

Extra uppförsbacke

I partiets valanalys nämns att andelen LO-väljare som röstade på S har sjunkit från 60 till 41 procent på tolv år.

Januariavtalet innebär en extra uppförsbacke när man vill få tillbaka dem, tror LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson.

- Det måste man nog beskriva det som, att 73-punktsprogrammet är svårsålt bland LO-medlemmar. Samtidigt finns det ett stöd för att Löfven bildade regering också med den här kompromissen, säger han till TT.

Möttes av protester

S-ombuden möttes av en demonstration arrangerad av hyresgästföreningen när de anlände till kongressbyggnaden i Örebro på fredagsförmiddagen..

Demonstranterna protesterade mot en särskild punkt i januariavtalet – en öppning för marknadshyror i nyproduktion.

ANNONS

- Socialdemokraterna gjorde ju nej till marknadshyror till en av de stora valfrågorna och sedan har man redan förhandlat bort det löftet, säger Kristofer Lundberg, Hyresgästföreningens regionordförande för västra Sverige.

Han hoppas att januariavtalet ska rivas upp med hjälp av trycket från både facket och hyresgästföreningen.

- Vi kommer att sätta tre miljoner hyresgäster på fötterna i den här frågan och mobilisera över hela landet, säger Lundberg.

Protest mot pensioner

Utanför kongressalen protesterade även pensionärer i rörelsen Tantpatrullen mot usla pensioner.

- Jag har jobbat i 49 år, åkt i ur och skur till mitt jobb och vad fan fick jag för det, på ren svenska, säger Lisbeth Call.

ANNONS

I partiets valanalys konstateras att S uppträtt som pensionssystemets främsta försvarare och därmed hamnat på kollisionskurs med delar av sina väljare.

- Vi kan inte ha fattigpensionärer i ett av Europas rikaste länder, säger Christina Hermansson Placon, en annan medlem i Tantpatrullen.

TT

ANNONS