Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Den sista partiledardebatten i riksdagen före valet. Jan Björklund (L), Annie Lööf (C) och Ulf Kristersson (M).

Press på Löfven i partiledardebatt

Statsminister Stefan Löfven (S) har krav på sig att lyfta välfärdsfrågor i riksdagens sista partiledardebatt före valet. Och att bryta den dystra opinionstrenden för S. Men även andra partiledare pressas av opinionen.

För en dryg vecka sedan möttes Socialdemokraternas partistyrelse för att diskutera partiets valstrategi. Trots krisstämning och kritik mot spretiga budskap och låga opinionssiffror, så beslutades att strategin inte ska ändras. Men mer fokus ska läggas på välfärdsfrågor.

Det kommer säkert att märkas när Stefan Löfven inleder riksdagsdebatten. Kravet från partistyrelsemötet var att bli duktigare på att beskriva vägvalen för väljarna, vad som händer med skola, vård och pensioner om det blir en S-ledd eller M-ledd regering efter valet i höst.

Hård retorik

I riksdagens förra partiledardebatt i januari var det gängskjutningar och ökad otrygghet som präglade debatten. I samband med den sade Stefan Löfven att han inte helt ville utesluta att sätta in militär mot gängkriminaliteten, även om han sade att det inte var hans första åtgärd.

Under våren har migration, integration och brott och straff fortsatt att dominera debatten. Flera partier har närmast tävlat i att verka hårdast. Inte minst S och M.

Men av opinionsmätningar att döma har det inte gett önskad utdelning.

Skakigt hos SCB

I förra veckan visade SCB att S bara skulle få 28,3 procent om det vore val i dag och M 22,6 procent, vilket är under förra valresultatet. Den andra delen av SCB-mätningen, som kom i måndags, visade att arbetarväljare överger S medan stödet för Sverigedemokraterna ökar. Om det vore val i dag skulle SD få 18,5 procent, enligt SCB.

Även Kristdemokraterna har fått mycket att fundera över efter SCB-mätningarna. Partiet har parkerat en bra bit under riksdagsspärrens 4,0 procent. Men KD-ledaren Ebba Busch Thor sitter inte i riksdagen och får ingen möjlighet att bättra på siffrorna i dagens debatt. I stället blir det KD:s gruppledare i riksdagen, Andreas Carlson, som får ta debatten.