Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Populärt att resa till Strömstads öar – här är bästa tipsen

Planerar du för en “hemester” i sommar? Strömstads öar i Kosterhavets nationalpark är ett populärt resmål för såväl svenskar som utländska turister. Här är de bästa tipsen för en härlig semester!

Kosterhavets nationalpark ligger i Bohusläns skärgård, utanför Strömstad. Det är Sveriges första marina nationalpark som med sin häftiga och unika natur lockar runt 90 000 besökare årligen. Vare sig du vill vandra runt i öarnas vackra miljö eller snorkla och fiska lär det finnas något som intresserar dig i nationalparken.

Att ta sig till Kosteröarna

När man pratar om öarna i Koster syftar man oftast de två huvudöarna, Nordkoster och Sydkoster. Hit kan du ta dig via kosterbåtarna, som går dagligen från Norra hamnen i Strömstad. Båtarna går året runt och resan tar ungefär 45 minuter.

Du kan också åka dit med egen båt – på båda huvudöarna finns gästhamnar där du kan lägga till. Med egen båt kan du åka runt och utforska den unika miljön med alla små öar, klippor och rev. Tänk bara på att det är en nationalpark och att du måste tas extra hänsyn till miljön du rör dig i.

Att göra på öarna

Utforska havet med snorkel eller kajak

I nationalparken huserar runt 12 000 (!) djurarter – och närmare hälften av dem finns i havet. Under ytan döljer sig ett häftigt undervattenslandskap där du kan glida längs svajande sjögräs och färgglada klippbranter. Den grunda ytterskärgården gör snorklingen lättillgänglig och bjuder på stor variation.

På Sydkoster finns en populär snorkelled och på båda öarna finns flera ytterligare snorkelplatser.

Håller du dig hellre ovanför vattenytan är Kosteröarna ett riktigt kajakparadis. Det finns flera aktörer på öarna som både hyr ut kajaker och håller i kurser – och du kan till och med boka en guidad kajaktur för den ultimata upplevelsen.

Du kan också åka på en guidad båttur för att uppleva det unika djurlivet. På sommaren erbjuds sälsafari där du kan se sälarna simma runt båten!

Utforska öarna till fots

Men det är inte bara havet som erbjuder fin natur och att upptäcka de båda Kosteröarna till fots är ett populärt alternativ. Här finns fina vandringsleder och man kan också boka en guidad tur för att få höra om detaljerna i naturen och kulturen.

Vill du hellre cykla kan du också hyra en cykel eller boka en guidad cykeltur runt ön.

På öarna hittar du också Kosters trädgårdar, kyrkan som håller sommarkonserter och slöjdföreningen som säljer hantverk.

Ska du köpa egen båt – tänk på det här

Många tycker att man bäst upptäcker Kosterhavets nationalpark med friheten som en egen båt innebär.

Går du i tankar på att investera i en egen båt? Via låneförmedlaren Sambla kan du få ett så förmånligt båtlån som möjligt. Genom ett båtlån utan säkerhet kan du låna till både ny och begagnad båt.

Din ansökan skickas till över 40 banker och långivare och endast en UC tas. Hos Sambla kan du låna upp till hela 600 000 kronor.