Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Populära markisen på västkusten: "Klarar storm"

Västkustens starka vindar och bländande ljus är lite av en utmaning när trenden med stora fönsterpartier samtidigt växer sig allt starkare i Bohuslän. Detta har gjort att försäljningen av en i Sverige relativt ny sorts markis tagit fart ordentligt.

I Norge har det länge varit stort med så kallade screenmarkiser. Dessa vertikala markiser monteras direkt på utsidan av fönstren och står emot hård vind.

– Screenen klarar stormvindar utan problem. De moderna bostäderna som byggs på västkusten, särskilt de havsnära, har ju i stort sett väggar av glas och den arkitekturen kräver ett annat slags solskydd än de klassiska varianterna, berättar Rasmus Glans, som driver Strömstad Markis tillsammans med sin pappa Robert.

Håller nere temperaturen

Väven på screenmarkiser är halvgenomskinlig. Så du kan fortfarande njuta av utsikten samtidigt som den halvtransparenta väven stoppar det mesta av ljuset.

Läs mer om Strömstad Markis breda sortiment och boka ditt fria hembesök här

– Du kan välja olika täthet på väven också. Men en markis är inte bara ett solskydd. Den tar ju samtidigt bort en massa värme och håller nere inomhustemperaturen, poängterar Rasmus.

Strömstad Markis har levererat screenmarkiser både till privatkunder och företag.

–Dessutom gillar de flesta att screenmarkiserna är väldigt diskreta.

Stora altaner – större markiser

En annan trend på markisfronten är att de klassiska terrassmarkiserna numera är mycket större.

– Vilket är ganska naturligt. Förr var en altan kanske 3 x 5 meter. Nu kanske den går ett halvt varv runt huset och tio meter ut från fasaden, säger Rasmus.

Rasmus Glans driver Strömstad Markis tillsammans med sin pappa Robert Glans.

Detta har gjort att kraven blivit allt större på terrassmarkiserna, något som skyndat på utvecklingen.

– Jämfört med för 15 år sedan finns så otroligt mycket mer modeller, till exempel motorer med smarta hemsystem. Vi hjälper gärna till att reda ut vad som kan passa varje hem.

Gör fria hembesök

Rasmus och det erfarna gänget på Strömstad Markis jobbar med fria hembesök runt om i Strömstad och Tanum med omnejd för att kunden ska bli trygg med att de väljer rätt typ av markis.

– Vi kommer dit och ser vad det finns för möjligheter, hör vad kunden har för tankar och idéer och sedan ger vi alltid ett fast pris för köp, leverans och montering. Själv tycker jag inte om överraskningar så även om jobbet tar längre tid än tänkt så är det överenskommet pris som gäller, säger Rasmus.

– Hela grejen med att gå via oss som litet lokalt företag är ju att vi sedan finns nära för att följa upp om det skulle dyka upp något problem. Det låter klyschigt men vi värnar väldigt mycket om våra kunder.