Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Populära kreditkort 2022 – detta kan du tjäna

Är det verkligen bra med kreditkort? Eller är det bara ytterligare en metod att krama ur mer pengar ur konsumenter? Läs mer om vad fördelarna med kreditkort är och hur de bör användas.

Det finns många fördelar med ett kreditkort. En kostnadsfri reseförsäkring inkluderas i princip alltid, och utöver det är det vanligt att ett bonus- eller cashbackprogram inkluderas.

Kreditkortutgivarna är samtidigt vinstdrivande företag, som i sin tur måste tjäna pengar på korten. Är man lite strategisk i sitt användande är det däremot trots allt inte så svårt att tjäna pengar på sitt kreditkortsanvändande.

Tips om hur man väljer ett bra kreditkort och använder det på ett förnuftigt sätt går att hitta på: Kreditkortguiden.se.

Två väsentliga förmåner med bonuskort

1.Det är mycket vanligt att en kostnadsfri reseförsäkring inkluderas. Den kompletterar din hemförsäkring och erbjuder i regel bland annat avbokningsskydd, ersättning vid försenat bagage och/eller ersättning vid försenat allmänt transportmedel.

2.Du får antingen bonus eller cashback. Om ett bonussystem ingår samlar du poäng som du kan växla in mot produkter i en poängbutik. Cashbackprogrammen ger dig i sin tur riktiga pengar tillbaka på dina köp.

Hur använder man kreditkort med bonus på rätt sätt?

Om du har ett kreditkort med bonus eller cashback tjänar du mest pengar på att handla hos kortutfärdaren. Den procentuella bonus eller cashback du får ta del av är i princip alltid högst hos kortutfärdaren, medan du kan bli utan bonus helt och hållet när du handlar hos en konkurrent.

Ett praktiskt exempel på detta är tankkort. Ofta får du väldigt bra bonus och cashback när du handlar eller tankar hos bensinföretaget. Om du däremot handlar på en konkurrents bensinstation eller tankar på en annan mack kan bonusen utebli eller vara kraftigt reducerad.

Måste man betala en årsavgift?

Majoriteten av alla kreditkort med bonus är avgiftsfria, men vissa bonuskort kostar pengar. Tumregeln säger att ju högre årsavgiften är, desto mer förmånligt är det bonusprogram som inkluderas. Därför är det viktigt att välja ett kreditkort med hänsyn till hur hög inkomst du har och hur mycket du tänkt spendera med kortet.

LÄS MER: Branschen för snabba lån granskas

5 tips för att välja rätt bonuskort

1.Kartlägg hur du spenderar dina pengar, och se till att bonuskortet ger dig en hög bonus på köp du gör särskilt frekvent.

2.Lägg märke till var du får spendera din bonus. Om du inte får spendera poängen på någonting du tycker är meningsfullt är poängen inte värda mycket.

3.Ta reda på hur kortutfärdaren tjänar pengar. En hög räntesats vid delbetalning, samt ett högt påslag vid valutaväxling och bankomatuttag är vanligt. Se till att inte göda utfärdaren i en alltför hög utsträckning.

4.Finns det fler förmåner än "bara" bonus eller cashback? Det inkluderas i princip alltid en kostnadsfri reseförsäkring, och utöver erbjuder cirka 50 % av bonuskorten ett rabattprogram.

5.Kommer bonusintjäningen "äta upp" årsavgiften? Mer specifikt; kommer du verkligen spendera så mycket pengar att den årsavgift du betalar känns befogad?