Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Parkettgolv gör något med ett rum

Ett golv är så mycket mer än något att bara gå på. Golvet bildar, tillsammans med väggar och tak, rummets grundkänsla. När man lägger upp planen för hur man vill designa sitt hem bör man kanske till och med tänka på golven först av allt.

Golvet är basen. Väggar och tak kan alltid målas om. Golvet är av en mer permanent karaktär. Golvets utseende, dvs. färg, yta, mönstring och hårdhet kan variera stort mellan olika träslag. Från ljus lugn björk eller lönn till mörk och spännande valnöt. Ta reda på så mycket som möjligt om olika träslag och vad de kan betyda för dig och känslan i ditt hem. Ditt golv sätter stämningen.

Det finns många anledningar att lägga parkettgolv i sitt hus. Förutom att ett trägolv blir en vacker del av inredningen är det ett bra miljöval som håller väldigt länge. Det är slittåligt och enkelt att fräscha upp när det väl behövs. De många olika designvalen ger dig också möjlighet att påverka känslan av ett rum.

Parkettgolv är en dröm

Många svenskar drömmer om att ha ett parkettgolv hemma. Det kan man lätt förstå. Parkett är slitstarka golv som finns i mängder av stilar och träslag. Så oavsett om man önskar ett ljust parkettgolv i ek eller ett mörkt parkettgolv i valnöt så kommer man att kunna hitta precis det golv som lockar en allra mest.

Det finns ett stort sortiment av vackra golv och när det kommer till parkettgolv, finns det många variationer. Parkettgolv är faktiskt enkelt att lägga själv. Brädorna är utformade i klick-modeller, vilket gör att vem som helst kan lägga ett parkettgolv utan att ha kunskap om hur det går till innan.

Parkettgolv passar väldigt bra i hemmets alla rum och tack vare att det finns så många olika varianter att välja på så kan man variera hur mycket man vill.

Så se till att göra verklighet av dina nya golv drömmar – det är faktiskt enklare än vad du tror.

Att lägga parkettgolv

Ett parkettgolv läggs in på ett plant underlag. Liksom alla trägolv bör hänsyn tas till i vilket riktning planken går i rummet. Vilka dimensioner och vilket ljusinsläpp rummet har är faktorer som kan påverka vad som kommer se bäst ut. Ett golv som läggs åt ”fel håll” kan se mycket tafatt ut och förstöra rummets proportioner.

Parkettgolv läggs ofta flytande. Vissa parketter ska spikas eller limmas. I vissa fall ska även parkettgolvet slipas och lackas efter inläggning. Det gäller framförallt högkant parkett. Men i många fall kommer golvet färdigbehandlat.

Om du är lite händig bör det inte vara några problem att lägga ett parkettgolv på egen hand. Om du känner att detta är ett för stort jobb för dig kan du alltid ta in en professionell golvläggare. I dessa fall kan även rot-avdraget nyttjas.