Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Strömstads Tidning
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
På måndagen meddelade hovrätten att de gör samma bedömning som Uddevalla tingsrätt vad gäller Wilmas misstänkte mördares häktningstid.  Bild: Micke Larsson/TT
På måndagen meddelade hovrätten att de gör samma bedömning som Uddevalla tingsrätt vad gäller Wilmas misstänkte mördares häktningstid. Bild: Micke Larsson/TT

Wilmas misstänkte mördares advokat överklagar häktningsbeslut

I fredags beslutade Uddevalla tingsrätt att Wilmas misstänkte mördare ska sitta fortsatt häktad till och med den 14 februari. Nu har beslutet överklagats av mannens advokat, men hovrätten gör samma bedömning som tingsrätten.

Den man i 20-årsåldern som misstänks ha mördat Wilma Andersson har suttit isolerad i häktet sedan slutet av november.

Uddevalla tingsrätt har gång på gång förlängt häktningstiden då åklagare behöver mer tid till förundersökningen. Den senaste häktningsförhandlingen hölls i fredags. Då beslutade Uddevalla tingsrätt att mannen ska sitta fortsätt häktad till och med den 14 februari.

LÄS MER: Anhörig till Wilmas misstänkte mördare: "Tror han är oskyldig"

Mannens advokat, Betarice Rämsell, var inte nöjd med beslutet – och överklagade.

På måndagen meddelade hovrätten att de gör samma bedömning som tingsrätten. Wilmas misstänkte mördare ska alltså sitta kvar i häktet till 14 februari.

Särskilda restriktioner

Beatrice Rämsell hade hoppats på att förkorta häktningstiden med två veckor.

– Det beror dels på att han suttit häktad väldigt länge och för att man måste pröva skälen för häktning noggrant. Då tyckte vi att det fanns anledning att se hovrättens prövning på tingsrättens beslut. Förundersökningen har pågått så länge nu och då finns det ännu större anledning att sätta tiderna så den bedrivs med skyndsamhet, säger hon.

LÄS MER: Wilmas misstänkte mördare blir kvar i häktet – åklagaren behöver mer tid

Den misstänkte mannen sitter häktad med särskilda restriktioner, vilket innebär att han enbart får ha kontakt med sin advokat och häktespersonalen.

– Det är ju naturligtvis en väldigt stor belastning för en människa att inte sammanträffa och tala med andra människor. Man kan nog leva sig in i det och känna hur man tror man skulle må, säger Beatrice Rämsell.

Kan överklaga igen

Hon berättar att det dock skett vissa förändringar vad gäller restriktionerna för den misstänkte i häktet.

– Vi har fått viss lättnad med restriktionerna, men det är marginellt, han har inte kontakt med någon annan utanför. Inte andra på häktet, bara personal.

Vad är det för förändringar som skett?

– Jag låter det vara okommenterat.

Kan det bli aktuellt att överklaga till högsta domstolen?

– Det kan inträffa omständigheter som gör att jag begär prövning igen, det kan man göra om det inträffar något under de kommande veckorna men jag har inte sådana indikationer nu.