Volvo Cars nya USA-chef Anders Gustafsson, designchefen Robin Page och vd:n Håkan Samuelsson vid lanseringen av nya Volvo Xc40 i Milano.
Volvo Cars nya USA-chef Anders Gustafsson, designchefen Robin Page och vd:n Håkan Samuelsson vid lanseringen av nya Volvo Xc40 i Milano.

Volvo Cars utesluter inte dieselsubventioner

Volvo Cars vd Håkan Samuelsson utesluter inte att bolaget på något sätt subventionerar ägare till äldre dieselbilar med höga utsläpp när de byter till en ny renare modell.

ANNONS
|

I flera europeiska länder har biltillverkarna, inte minst efter påtryckningar från politikerna, gått med på att subventionera ägare till äldre dieselbilar när de köper en ny. Det kan röra sig om upp till 10000 euro, eller cirka 100000 kronor, som det talas om i Tyskland.

I skottgluggen

Volvo Cars hamnade i skottelden när en tysk tidning publicerade resultatet av ett test som visade att Volvos XC90 D5 släppte ut oerhört mycket större mängder kväveoxider än vad bolagets egna tester visat och långt högre än vad som tillåts enligt de senaste utsläppskraven i Euro6.

På torsdagen kommenterade Volvo Cars vd Håkan Samuelsson för första gången offentligt de tyska uppgifterna. Hans förklaring är att de diselmotorer som finns i bolagets bilar i dag är utvecklade enligt de föregående utsläppskraven; Euro5 som tillät högre utsläpp. Men motorerna som kommer från och med i höst, inklusive de som sitter i nya XC40 som presenterades på torsdagen, är utvecklade enligt Euro6.

ANNONS

- De motorerna som nu kommer enligt Euro6 har lägre gränsvärden och tuffare toleranser och är betydligt bättre.

Ska hjälpa dieselägare

TT: Vad ska ägarna till äldre dieselbilar från Volvo göra? De kanske drabbas av körförbud i vissa städer?

- Nya bilar är alltid bättre än gamla och om de ägarna drabbas av restriktioner kanske vi får hjälpa dem att köpa en ny och miljövänligare bil, säger Håkan Samuelsson.

TT: Kan ni alltså tänka er subventioner som till exempel i Tyskland?…

- Det är inte otänkbart, vi vill hjälpa våra kunder när de köper ny miljövänligare bil, det är hela idén med den här firman.

Milano, TT.s utsände

ANNONS
ANNONS